Русия се похвали, че оставила без ток предприятията от отбранителната промишленост на Украйна

Руските въоръжени сили нанесоха вчера масиран удар с прецизни далекобойни оръжия с въздушно и морско базиране по системата за военно управление и по енергийни обекти, подсигурявали дейността на предприятията от отбранителната промишленост на Украйна. Това заяви днес пред журналисти говорителят на министерството на отбраната на Русия генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По думите му всички набелязани обекти са били поразени. В резултат на удара е спряно производството и ремонтът на военна техника и боеприпаси, също и прехвърлянето на резерви на украинската армия от западните региони на страната. Нарушен е ходът на железопътните превози и в резултат на това предоставени на украинските войски западни оръжия са блокирани в тилови райони, добави той.

Конашенков заяви още, че през изтеклото денонощие руската противовъздушна отбрана е свалила шест ударни дрона, включително три реактивни безпилотника "Стриж".

Тези съобщения не са потвърдени по независим път, пише БТА.

Според публикувани сателитни снимки руската бомбардировъчна база "Енгелс" не е пострадала след предполагаемите атаки с дронове на 26 и 29 декември 2022 г.

Както припомня The Drive, в четвъртък Русия обяви третата атака с дрон този месец срещу авиобазата Енгелс, разположена на почти 500 км от границата с Украйна.

В четвъртък Москва съобщи, че летище Енгелс е било атакувано от дрон за трети път този месец и втори път тази седмица. Въпреки това сателитните изображения, получени от The War Zone в четвъртък, не показват очевидни щети на базата, където е разположена 22-ра дивизия на тежките бомбардировачи.

„Сателитните изображения показват значително намаляване на активността на руската авиация в Енгелс“, се казва в доклада.

Нови сателитни изображения на военновъздушната база Енгелс от 29 декември показват, че „многократните опити на Украйна да удари военновъздушната база, както и появата на студени метеорологични условия изглежда са довели до значително намаляване на активността“, отбелязва вестникът. Твърди се, че има само 11 бомбардировача, много по-малко от 26-те на 29 ноември.

Няма очевидни щети от вероятните украински атаки на базата, но чрез намаляване на присъствието на самолети и инсталиране на нови защитни бариери Русия изглежда се опитва да смекчи продължаващата заплаха за своите бомбардировачи в базата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини