Руснаците опитаха да направят пробив край Херсон с танкове, въздушни удари - по Лвов и Тернопол

Въоръжените сили на Украйна продължават да се придвижват напред в района на Херсон в Южна Украйна. В четвъртък, 13 октомври, украинските защитници дадоха силен отпор на руснаците, които се опитаха да пробият офанзивата.

Това каза съветникът на ръководителя на Херсонската ОВА Сергей Хлан.

"Днес, недалеч от Давидов брод, нашествениците се опитаха да извършат контранастъпателни действия с танкове, но получиха много жесток отпор - танковете бяха унищожени, руснаците трябваше да се върнат даже по-назад. Тоест всичките им опити не успя", каза той.

Хлан също така добави, че през последните 24 часа въоръжените сили на Украйна са унищожили пет полеви склада на руснаците на десния бряг на Днепър, а украинската артилерия е елиминирала много голям брой нашественици в село Токаревка с точен удар.

Освен това съветникът на ръководителя на OVA каза, че херсонският сътрудник Кирил Стремоусов лъже, че те са "всичко наред" и "под контрол". Според Клан вече никой не му вярва, дори приближените му, които са евакуирали семействата си:

"Нашествениците вече са извели семействата си от Нова Каховка и град Херсон. Всъщност те разбират, че няма да могат да останат тук."

ВСУ напредва на юг

Както съобщи на 13 октомври ръководителят на пресцентъра на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк, въоръжените сили на Украйна продължават да изтласкват противника към десния бряг на Днепър и да държат контрол над местата за преминаване. Междувременно окупаторите се опитват да създадат алтернативи – строят понтонни мостове.

По данни на оперативно командване "Юг" през изминалото денонощие украинските бойци са успели да унищожат 36 рашисти, пет склада с боеприпаси и да нанесат 14 удара по системата за ПВО на противника.

Русия атакува в Западна Украйна

Вечерта в четвъртък, 13 октомври, Русия отново атакува Украйна. Експлозии се чуха в няколко региона в Западна Украйна - в района на Лвов и на Тернопол.

Експлозиите в района на Лвов бяха потвърдени от началника на регионалното военно управление Максим Козицки.

"Лвовска област: противовъздушната отбрана работи. Подробности по-късно. Стойте в укритията! Опасността остава", написа той.

За чути експлозии в Тернополска област съобщиха очевидци в социалните мрежи, канали на Telegram публикуваха видео.

Шефът на ОВА Владимир Труш каза: "Жителите на Тернополска област са чули експлозии. Силите за противовъздушна отбрана са работили в района на Чертков. Специалисти са заминали за мястото. Ще ви информирам за последствията своевременно."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини