Буча се прощава с командира на "Призрака на Киев"

В Буча, Киевска област, се прощават с командира на "призраците на Киев" полковник Михаил Матюшенко.

Това съобщи кметът на Буча Анатолий Федорук във Фейсбук. Михаил Матюшенко е загинал героично при изпълнение на бойна задача на 26 юни във въздушен бой над Черно море, съобщава той.

Анатолий Федорук е успял да проведе нощен бой на учебен самолет L-39 срещу два руски Су-30. След като научава за безвъзвратните загуби на обучени екипажи на бомбардировачи, Матюшенко отива на южния и източния фронт.

"За Михаил Матюшенко това беше последната мисия. Той не се завърна от следващия полет и го търсеха дълго време. Днес той отпътува към дома, в Буча. Да го порещнем достойно и да изпратим в последния му път Защитника, който даде живота си за нас и за Украйна", пише Федорук.

"Призракът на Киев" не е само един пилот, а цяло подрезделение, което от началото на мащабната инвазия на Русия в Украйна изпълнява бойни задачи и унищожава въздушни цели на противника.

Известно е, че Михаил Матюшенко е служил в 40-та тактическа авиационна бригада и е ръководил "призраците на Киев".

Военният пилот е летял на много видове военни и граждански самолети. Преди войната той работи като ръководител на една от украинските авиокомпании.

"Той беше успешен човек и никога не се е хвалил с това, което наистина прави. Имайки активна гражданска позиция, ръководеше обществената формация на силите на реда", каза кметът на Бучи.

Михаил Матюшенко - позивна "Дядо" е предал безценния си опит на по-младото поколение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини