Закриват 80 болници. Преглед на националния печат

„24 часа": 30 000 снимани на червено

На всеки две минути шофьор в София минава на червено. Камерите заснемат между 600 и 1000 нарушители дневно. По 500 призовки на водачи, "заловени" от видеонаблюдението, изпращат всеки ден от КАТ. Камерите на МВР и 6-те мобилни устройства на КАТ ловят още и шофьори, които карат бясно, газят пешеходци.

 

„Труд": Закриват 80 болници

Очаква се 80 болници да бъдат закрити през първите шест месеца догодина. Причината е, че те няма да отговарят на новите условия за договор със здравната каса - а именно да имат нужните специалисти и оборудване, съобщи вчера здравният министър д-р Божидар Нанев. И огласи, че средствата за здраве за 2010 г. ще са с половин милиард лева по-малко. Не е така в спортното ведомство. Там падна златен дъжд, ще имат със 137% повече пари.

„Труд": "Котараците" били двама перничани

Двама пернишки бизнесмени са известни като "Котараците" - тайнствен кръг, за който соцлидерът Сергей Станишев обвини, че е близък до премиера Бойко Борисов, разкриха електронни медии. Става дума за Иван Асенов и Богомил Гьорев.

Според електронния сайт "Всеки ден" Борисов бил оженил Иван в кметския кабинет. От "Московска" 33 напомниха, че в качеството си на кмет Генерала е оженил много двойки. По неофициална информация били минимум 30-40 двойки.

Богомил е син на бивш полицай, а сестра му Албена Терзийска е прокурорка и е съпруга на главния дознател в Областната дирекция на МВР в Перник Григор Терзийски.

 

„Стандарт": Сменяме банка за два дни

Само за два дни ще сменяме банката си от 1 ноември. Сметките ще се прехвърлят от един трезор в друг с минимални усилия. Това предвижда споразумение между банките в Европейския съюз, към което се присъединиха и 25 родни трезора. Услугата е безплатна за сметки, открити преди повече от година.

„Стандарт": Спасяват 100 000 от уволнение

Три готови магистрали плюс старт на четвърта, вдигането на доходите и минималната работна заплата, запазване на 100 000 работни места чрез намаляване на осигуровките с 2%. Това са само част от плановете на правителството, които са залегнали в управленската програма. Документът вече е готов и ще бъде представен от премиера Бойко Борисов точно на стотния ден от началото на мандата. Приоритетите на кабинета за развитие на държавата са разпределени по сектори, а всяко едно министерство може да внесе промени най-късно до днес.

 

„Монитор": 13 магистрати в тефтерчето на Красьо

Имената на 13 магистрати се оказаха в тефтерчето на плевенския лобист Красьо Черния.

Списъкът бе оповестен на вчерашното заседание на ВСС от шефа на етичната комисия Цони Цонев. Осем от аверите на Красьо са кандидатствали за шефове в съдебната система, но не са избрани. Други пет са били назначени на апетитните постове. Трима от тях вече подадоха оставка - окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов, шефът на апелативния съд в града Дора Чинева, както и началникът на районния съд в Несебър Пламен Найденов. Другите двама са зам.-шефът на апелативния съд във Велико Търново Милчо Ванев и апелативният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов.

„Монитор": Борисов на среща с Барозу

Премиерът Бойко Борисов участва в заседанието на Европейския съвет вчера, а в програмата му е включена и среща с шефа на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. Борисов пристигна вчера на двудневно посещение в Брюксел. Разговорът с Барозу трябваше да започне след редакционното приключване на броя, като се очакваше на него Борисов и Барозу да обсъдят бъдещия ресор на България в ЕК.

За България бъдещият председател на Европейския съвет трябва да бъде силна, харизматична и доказана личност, която е позната в Европа, заяви Борисов преди началото на срещата на министър-председателите и на лидерите от групата на Европейската народна партия.

 

„Монитор": 2 млн. българи застрашени от свинския грип

Над 30% от населението на България е застрашено да се разболее от свински грип. Това означава, че от заразата ще бъдат засегнати 2 млн. души. Това прогнозира вчера Европейският център за контрол на заболяванията. Не по-малко от 30 на сто ще бъдат заразени с щама A (H1N1) и в останалите страни от Европейския съюз.

Вирусът засяга най-вече хората в трудоспособна възраст и младите, тези над 50 години по-рядко боледуват, каза здравният министър Божидар Нанев.

„Дума": Скопие посяга на земите ни

Отношенията между София и Скопие за пореден път се обтегнаха вчера, след като българските институции остро реагираха на изказване на македонския премиер Никола Груевски от началото на седмицата. Тогава, по време на посещение в Сидни, Груевски заяви, че "македонците в Австралия се радват на уникалната възможност да живеят заедно със своите сънародници от Егейска и Пиринска Македония, което не се случва в нашата родина". Той добавил пред местната македонска диаспора, че "няма вардарци, егейци и пиринци, а съществуват само македонци".

Президентът Георги Първанов определи изказването на Груевски като недопустимо и заяви, че това е израз на териториални претенции.

Според държавния глава позицията на Груевски е недопустима, защото "Македония има амбициите да бъде член на ЕС". "Българската подкрепа за членството на Македония в ЕС не е безусловна. Тя зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции", допълни президентът.

 

„Дневник": 80 болници ще бъдат закрити до средата на 2010 г.

Дълго отлаганата реформа в здравеопазването ще започне под натиска на финансовата криза и при орязан бюджет за болниците и за лекарства. Това е изводът от представянето на бюджета за здравеопазване за 2010 г., направено от министър Божидар Нанев. За да компенсира липсите, министерството ще трябва да закрие или да преструктурира отделения и болници, да въведе тримесечни делегирани бюджети за лечебните заведения и да затегне финансовата дисциплина навсякъде.

 „Сега": МВР отново поиска да контролира интернет

МВР и специалните служби отново се опитват да си върнат контрола върху телефонните разпечатки и интернет трафика, които показват кой с кого и кога е контактувал в интернет. Това става ясно от проектозакон за изменение на закона за електронните съобщения, който ще бъде внесен в Министерския съвет.

Предложението идва точно в момент, когато тайните служби са разтърсени от скандали, включително и за незаконно използване на телефонни разпечатки. Това е петият опит на МВР да прокара подобно изменение на закона. Предшествениците на Цветан Цветанов - Румен Петков и Михаил Миков, не можаха да убедят депутатите да го подкрепят.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини