Новият грип този сезон: огнища няма, разпространява се навсякъде

По официални данни броят на болните от свински грип вече е надвишил 200 души. Над 70 са новите болни от свински грип, които са доказани само през последната седмица, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

"Това са само официално регистрираните и доказани случаи, вероятно става дума за десетки и дори стотици хиляди болни", каза главният епидемиолог на здравното министерство д-р Ангел Кунчев. 

"В момента в страната циркулират и други вируси, но този има превес и в над 90 процента от случаите болните с такива симптоми са заразени със свински грип, смятат специалистите. Не можем да говорим и за отделни огнища, защото болестта се разпространява навсякъде", каза д-р Кунчев. 

"През последната седмица най-много болни от свински грип са регистрирани на територията на Габрово, Ямбол, Силистра и Монтана", уточни главният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.

В България вчера бе регистриран и вторият смъртен случай на човек, заразен със свински грип. Мъжът е на 32 години и също като другия починал от новия вирус живее в Самоков. Починалият, който е от ромски произход, е боледувал от седмица, но се е лекувал сам вкъщи. Преди него болни са били и децата му. След като състоянието му не се подобрило, той потърсил лекарска помощ. Дежурният лекар е прегледал мъжа, който вече е имал двустранна пневмония, затруднено дишане и висока температура. Мъжът веднага е преведен за лечение в софийската болница "Св. Анна". 

В болницата той изпада в кома и е поставен на апаратно дишане, но въпреки усилията на лекарите е починал. Първият смъртен случай от новия грипен вирус бе на 30-годишен мъж също от Самоков. Той почина през септември в болница "Лозенец" в София, след като заради вируса получи двустранна пневмония. 

Младият мъж е бил наркозависим, което според лекарите е причината за ниския имунитет и бързото развитие на болестта. Двамата починали обаче нямат връзка помежду си.

Ваксината

Все още не се знае кога страната ни ще разполага с ваксина срещу вируса. Самите фирми производители не могат да дадат ясен отговор кога ще могат да доставят препарата, каза още Кунчев.

От Министерството

"Не наричайте грипа A (H1N1) свински, защото в него няма нищо свинско". За това призова министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Според него не трябва да се създава излишно напрежение и паника, защото смъртността в никакъв случай не е по-голяма от тази при обикновения грип. 

Министърът подчерта, че лечението на заболелите ще се прецезира с навременно включване на антивирусните препарати и на дихателна реанимация.

В предаването "Тази сутрин" на бТВ министър Нанев изтъкна, че ведомството му не крие нищо относно новия вирус

"Имаме епидемиологични справки, които оповестяваме, обясняваме какъв е този вид грип и казваме най-засегнатите райони и броя на носителите на вируса", допълни той. 

Нанев подчерта, че разликата с останалите видове грип е в това, че засяга много големи пространства, територии и повече млади хора, отколкото възрастни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини