Пестим от шампоани, харчим за парфюми. Преглед на националния печат

„24 часа": Румен Петков: Станишев доубива БСП

Интервю с бившия вътрешен министър Румен Петков публикува вестникът. Ето откъс от него:

Г-н Петков, от дни държавата се върти около доклада на ДАНС. Във вторник Бойко Борисов каза : "С омразата си към мен и Румен Петков Станишев унищожи възможностите държавата да се съпротивлява с организираната престъпност." Вярно ли е - заради тази омраза ли бе създадена ДАНС?
- "24 часа" е единственият орган, на кой съм предоставил мое писмо до Станишев от началото на август. Там много ясно обяснявам какви са отношенията в БСП. Днес добавям, че сме в убийствена ситуация като партия - конгрес и след конгреса нищо. Защото един солиден председател на другия ден след конгреса ще свика пленум да избере ръководство. Две седмици минаха и чак вчера бе насрочен пленум. Летят обвинения, че председателят е крадец, мръсник, боклук. Аз нямам различия с тези обяснения, защото председателят не е казал нищо. Напротив - пресцентърът съобщава, че Станишев е готов да си даде имунитета. Но председателя на БСПго няма никъде. Затова пуснете акцентите от писмото ми от 5 август, защото то е еманация на това, което съм казал преди.
- Ударите срещу партията ви са сериозни, къде търсите изход?
- Лидерът се е вгледал в себе си и доубива БСП. Да бяхме избрали Муйо Пилата, щяхме да вдигнем 5% рейтинг - заради интереса към Муйо. С този лидер се сриваме всеки ден. Бойко искал да съсипе БСП. Не, разбира се! Бойко търси доверие от обществото. Бойко превърна Станишев в средство и докато той седи там, ще е средство. Докато сме средство като партия, която е била определяща в последните 120 г., ще е страшно. А лидерът е готов да бъде средство само да е лидер.
- Вие и Румен Овчаров само критикувате, но къде тогава са другите критици?
- Продължава да се внушава, че Станишев е спечелил 60% на конгреса. Не, гласуването беше 50 на 50, защото, ако се видят реалните числа, става ясно, че група хора се е отказала да гласува. Тези цифри трябва да доведат лидера до извода да се търси нов.
- Да не искате да кажете, че вторият - Янаки Стоилов, щеше да спаси БСП?
- Най-големите ми грешки са в кадрови аспект - в това число Станишев.

 „Труд": Соцлидерът: Разследвайте кръга "Котараците"!

Вместо да се измества медийното внимание от свършеното досега от кабинета, защо не се обадите на вътрешния министър или на председателя на ДАНС да направят разследване как приятелският кръг на премиера Борисов - "кръга на котараците", спечели поръчките за строителството на паркинги на метрото и езерото Ариана? Това риторично попита репортерите вчера бившият министър-председател и лидер на БСП Сергей Станишев, след като бе разпитан в Софийската градска прокуратура. Причината да даде показания бе скандалът заради изчезналата от кабинета му секретна справка на ДАНС, която се появи и в интернет. Червеният лидер пристигна в Съдебната палата точно в 10 ч. Облечен в син костюм и в добро настроение, Станишев подмина репортерските въпроси с думите: "Не бива да закъснявам." Час и 20 минути по-късно бившият премиер излезе от централния вход на прокуратурата и покани журналистите на пресконференция в централата на БСП. Със забързана крачка той излезе от Съдебната палата и следван от десетките репортери и оператори, се запъти към "Позитано" 20, където даде изявление. "Справката, която циркулира в интернет, говори, че ДАНС е работила без политически чадър, при условие че са били подслушвани съветници на премиера - категоричен бе Станишев. - Нямам представа как тя е стигнала до Алексей Петров. Защото справката е върната в ДАНС от мен."

„Труд": Сергей потурчил поне 9 секретни доклада

Ченгеджийницата в държавата се завъртя на нови бесни обороти. Поне още 9 секретни доклада и справки на ДАНС са изчезнали от кабинета на бившия премиер Сергей Станишев. Бомбата хвърли пак наследникът му на поста Бойко Борисов. Според източници на "Труд" броят на изпарилите се документи е по-голям.

Новите потурчени справки били за контрабанда, за търгове за специални поръчки, за АЕЦ "Козлодуй", за вероятност от използване на енергийната карта като "политическо оръжие" от Русия, изброи Генерала.

 

„Стандарт": 2010 = пица, ама постна

Догодина ще трябва да караме на малка постна пица. Така вицепремиерът Симеон Дянков представи с чувство за хумор бюджет 2010 г. Той бе одобрен от министрите вчера, но конкретните разбивки по ресори не бяха огласени.  Дянков пристигна на "Дондуков" 1 с две кутии за пица.

„Монитор": Бюджет 2010 е малка пица

Бюджет 2010 е малка постна пица, така министър Симеон Дянков онагледи приетия от правителството бюджет за следващата година. Няма пари за много украса, но е важно, че тя е в размера, който ни интересува, продължи лесният урок по държавно бюджетиране първият ни финансист. През миналата година е била обещана голяма пица, но вътре е нямало почти нищо, каза още министър Дянков и показа голямата празна кутия.

„Монитор": Още 9 доклада на ДАНС изчезнали при Сергей

Още девет доклада на ДАНС са изчезнали от кабинета на бившия министър-председател Сергей Станишев. Липсата на справките с класифицирана информация обяви Бойко Борисов вчера. Съобщението беше направено пет дни, след като настоящият премиер информира за секретен доклад на родното ФБР, който е бил адресиран до предшественика му и е бил изнесен от сградата на "Дондуков" 1.

Няма ги нито в секретните служби, нито в ДАНС, нито са дадени за работа в прокуратурата обясни Бойко Борисов и коментира липсата на деветте доклада не като небрежност, а като тенденция.

 

„Монитор": Грипна епидемия затваря училища

Грипна епидемия затваря училища наред в страната. Повечето случаи на заразата са от обикновения сезонен грип, има обаче и немалко случаи,  причинени от щама A(H1N1). Това съобщи за "МОНИТОР" главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев. Заразата взeма епидемични размери, защото на много места децата продължават да посещават училище дни наред, макар и болни, и така не само се

Заразяват едно от друго, но и пътниците в градския транспорт, обясни д-р Тенев.

„Дума": Кризата ни накара да пестим от дрехи

Световната финансова криза е накарала българина да пести от дрехи и продукти за хигиена. Това показва последният секторен анализ на Българската стопанска камара (БСК) за състоянието на козметичната и шивашка промишленост в България през второто тримесечие на 2009 г.

С малко над 40 на сто е спаднала продажбата у нас на шампоани, а 2,3% - тази на паста за зъби. Това обаче не означава, че сме се пренасочили към чужди продукти, тъй като според същия анализ вносът на парфюмерийни и козметични продукти е намалял с 18 на сто.

Използването на парфюми обаче не е дотолкова повлияно от кризата. През първата половина на годината при етеричните масла се наблюдава 3 пъти ръст на производството и 2,8 пъти на продажбите. Вносът през периода е по-голям с 3,7%, а износът намалява с 40,3 на сто.

„Дневник": Борисов: Девет справки са изчезнали от бюрото на Станишев

Четири дни след като обвини предшественика си Сергей Станишев, че е изнесъл неправомерно от Министерския съвет секретен доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), днес премиерът Бойко Борисов обяви, че са изчезнали оригиналите на общо девет такива справки, които са били за последно на бюрото на Станишев. Не съм очаквал, че по подобен начин може да се работи с класифицирана информация, заяви Борисов и добави, че "не става въпрос за небрежност, а за тенденция". "Всичко, което съм получавал, съм връщал в ДАНС" - така Станишев отговори чрез пресцентъра на БСП на въпрос на "Дневник" за новите обвинения на Борисов. На пресконференция в Министерския съвет Бойко Борисов заяви, че едната от справките е за взимането на възможни мерки от страната на Министерството на финансите на САЩ по отношение на банковата система. Сред останалите теми на липсващите документи той спомена: контрабандните канали, търг за специална продукция, сигнал на окръжна прокуратура в Плевен за противоправни действия на длъжностни лица в областната администрация - Плевен, доклад за потенциалната заплаха за използване на енергийната карта като политическо оръжие от Русия.

„Сега": Германската RWE се оттегли от АЕЦ "Белене"

RWE - партньор на НЕК в проекта за втората атомна централа „Белене", официално е уведомила Българския енергиен холдинг за намерението си да се оттегли от проекта.Това каза изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева. Като мотив за решението се изтъква финансово-икономическата криза в световен мащаб и непостигането на два от етапите по проекта, залегнали в споразумението - окончателен договор с изпълнителя и финансово структуриране на проекта.

От германската компания заявяват желание за участие в бъдещи съвместни проекти.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини