Отбелязваме Кръстовден днес

    Въздвижение на светия Кръст чества църквата днес.

    В българската народна традиция 14-ти септември е популярен като Кръстовден. Той е един от Дванадесетте велики християнски празника.

    През 326 година майката на Константин Велики-царица Елена била по светите места в Палестина. Царицата искала да сведе глава пред гроба Господен и затова положила много усилия да го намери. По указание на възрастен мъж започнали да копаят и открили три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек. Частица от този чудодеен кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самото разпятие било положено в главната Йерусалимска църква.

    На мястото царицата наредила да се построи Божия храм "Въздвижение". Той е осветен тържествено на 14 септември през 335 г.

    Всяка година в нощта срещу Кръстовден вярващи посещавату нас  Кръстова гора. Според според преданието там се съхранява частица от кръста, на който е разпънат Исус Христос. По традиция християните нощуват на това място, тъй като то е известно със своята силна енергия.

    С молитва и вяра в хасковския храм „Свети архангели Михаил и Гавраил“ много миряни от Хасково влязоха тази сутрин, за да се преклонят пред Христовия кръст.

    По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини