Готови ли са училищата за новата учебна година? Ще има ли онлайн обучение заради липсата на отопление

Близо 8700 ученици ще влязат в класните стаи в Смолянска област на 15 септември. Това изчисляват от Регионалното управление по образованието на прага на новата учебна година. Ремонтите са приключили почти навсякъде, а училищата са подготвени за отоплителния сезон, съобщи директорът на РУО-Смолян Никола Запрянов.  По думите му има изключения в малките училища, които се отопляват на дърва, но се върви към решаване на този проблем. Подебен проблем има с училището в с.Търън, което е поръчало дървата още в самото начало на лятото, но те все още не са доставени. Школото имало известни запаси от миналия отоплителен сезон.

Общо 25 маломерни и слети паралелки се предвижда да функционират в община Смолян през новата учебна година. Клас с един второкласник ще има в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в смолянското село Арда, според общинските прогнози за училищната мрежа. Ученикът е със специални образователни потребности и ще се обучава по индивидуален план. В с. Търън пък ще има само двама първокласници, които ще учат заедно в час с четвърти клас.

През новата учебна година вероятно ще формират 16 маломерни паралелки с над 10 ученика в защитените  училища в селата Търън, Момчиловци и Смилян, както и в ОУ „Стою Шишков“ и „Юрий Гагарин“ в областния град. Девет са предвидените паралелки с по-малко от 10 ученици в училищата в Широка лъка, Смилян, Момчиловци, Арда и Търън. 

Петима ученици от първи и четвърти клас ще учат съвместно в една класна стая в Широка лъка, а за единствения второкласник в Арда се залага индивидуална форма с намалена норма часове.  Училищата в опустяващите родопски села посрещат все по-малко ученици всяка година. Заради обезпокоителните демографски проблеми в планинския район, общинарите осигуряват дофинансиране за гарантиране на паралелките в камерен състав на учениците.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини