Водата в наводнените карловски села негодна за пиене. И инфраструктурата негодна

РЗИ-Пловдив разпореди на кметовете на общините струпването, обработката и извозването на отпадъците да се прави под строг контрол, за да не се допусне те да станат източници на инфекция.

Началникът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева препоръча на хората да използват лични предпазни средства при почистване на дворовете. При нараняване да почистват веднага раната, а хора с гадене и температура веднага да се обърнат към личния лекар, за да не се стигне до епидемия.

Водата не трябва да се ползва за пиене. Вчера отново е извършено пробонабиране, но ще се позволи употребата на вода за пиене, след като има трайни лабораторни резултати, че е годна.

Днес се очаква да бъдат отпуснати храна и вода от държавния резерв за най-засегнатите от наводненията села. Необходими са и средства за възстановяване на разбитите пътища, улици и мостове, както и строителни материали за разрушените домове.

Разчистването в карловските села Богдан, Каравелово и Слатина продължава. Доброволци от цялата страна се включват и днес с помощ на засегнатите от наводненията домакинства.

Служебните министри на регионалното развитие и на вътрешните работи Иван Шишков и Иван Демерджиев ще се срещнат с областния управител на Пловдив Ангел Стоев и с кмета на Карлово Емил Кабаиванов. Прави се анализ и на ВиК мрежата, за да се планират ремонти след нанесените щети.

Възстановяването на засегнатите от наводненията населени места се очаква да е тема и на днешното заседание на Министерския съвет.

Селата в Карловско, които пострадаха след наводненията, се нуждаят от чисто нова инфраструктура, да бъдат изградени наново, смята служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. 

Максимално бързо трябва да бъдат разчистени щетите от пороя – земната маса и дървеният материал, каза той в предаването „Денят започва“ по БНТ. „След това ще започне много важен момент за инфраструктурата на селата. Има паднали мостове, улиците са в тежко състояние, няма вода. Ще има щети върху водопреносната мрежа и много внимателно и постепенно трябва да бъде пускана водата“, уточни Иван Шишков. 

Според него, освен оценка на щетите, трябва да се направи и проект за възстановяване. „Важно е да се направи анализ за пропуските. Най-важното е институциите да не си прехвърлят вината, а да се помогне на хората. Необходимо е да се направи този анализ, за да не се повтаря това бедствие“, посочи министър Иван Шишков. 

Като основна причина за бедствието в Карловско той посочи лошото време и проливния дъжд. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини