Димитровград ще бъде домакин на национален архитектурен форум

Изображение 1 от 4

    Архитектурен форум на национално ниво с участието на изявени имена в областта на архитектурата и градоустройството предстои да бъде проведен по инициатива на община Димитровград.  

    Това обяви кметът на Димитровград Иво Димов при откриването на постоянната изложба „Градът”, намираща се в началото на бул.”България”. Идеята е да се популяризира архитектурата, градоустройството, градската среда, защото Димитровград е уникален и няма аналог в цяла България, сподели кмета в аванс. Очаква се форумът да се проведе през октомври. Основната ни цел е да съхраним това уникално наследство,да го популяризираме и надграждаме, категоричен бе кметът Иво Димов.

    В откриването на изложбата участваха още главният архитект на Община Димитровград, арх.Елисавета Георгиева, директорът на Исторически музей Антоанета Станчева, която представи авторът Стефан Спасов. Дизайнер по професия и изследовател на българската архитектура и изкуство от периода 1944-1989 г., той пристига тук специално за откриването на изложбата. Спасов е роден през 1994 г. в България. През 1997 г. семейството му се мести в Канада, където следващите години той продължава своето образование.

    Изложбата е направена от един млад човек, който не е свързан с Димитровград. Идвайки отново в България обаче постепенно в него узрява идеята да направи делото на живота си, а именно да изследва паметниците на изкуството и културата – екстериор и интериор, в архитектурна среда. По най-естествен начин Димитровград попада в полезрението на по-глобалното му изследване, сподели Антоанета Станчева.

    Авторът даде нов поглед за богатството в нашия град на произведения на изкуството, разположени в сгради, които предстои рано или късно да ремонтираме, подчерта арх. Елисавета Георгиева.

    Интересното в Димитровград е, че има много различни произведения на изкуството в емблематични сгради. С избраните в изложбата кадри може да разберете малка част от богатството на културата, останала от различните създатели, заяви Стефан Спасов.

    Внимателно подбраните фотоси отразяват разнообразен и балансиран поглед на историческото и творческо развитие на града чрез реализирането на множеството сгради, паметници и произведения на изкуството. Фотоизложбата е оформена в две секции, като всяка отделна секция е посветена на две различни категории. В едната са „Мир и възход” и „Труд и индустрия”, а в другата секция са темите „История и борба” и „Култура и живот”.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини