Украински генерал: Офанзивата на юг е началото на повратна точка във войната

Офанзивата на въоръжените сили на Украйна на юг е началото на повратна точка във войната. Това мнение изрази бившият шеф на Службата за външно разузнаване армейски генерал Николай Маломуж в ефира на FREEDOM.

Той не може да потвърди, че това е генералната настъпателна операция, за която в Украйна се говори през последния месец.

"Мисля, че във всеки случай това все още е началото на повратна точка, защото противникът се изтощи. Правеше многократно паузи... Подготвихме резерви, проведохме голяма мобилизация, получихме по-голямата част от техниката и високоточни оръжия... Източници от разузнаването казват, че Русия е уплашена", каза той.

"Това все още може да не е генералната настъпателна операция, но има добри предпоставки. Фактът, че освободихме селището Сухой Ставок и редица други територии, че вече има факти за бягството на 109-и полк на ДНР и руски парашутисти ... - това вече е конкретен провал на руската операция ", добави генералът. "Защо започнахме там? Разбира се, това е най-важното стратегическо направление. Ние можем да отрежем врага от основните комуникации, особено от Крим, и да създадем условия за неговото обкръжаване или бягство."

В същото време Маломуж припомни започналото прехвърляне на трети армейски корпус на Руската федерация в Украйна.

"Всички гледахме кадрите на движението на 3-ти армейски корпус през Крим, движението на танковете Т-80 и Т-90, това са най-новите танкове, най-новите бронетранспортьори... Не можехме да ги допуснем да се намират на главните направления в Херсонска или Запорожка област и да ни създадат още по-голям проблем."

"Мисля, че решението (за настъплението на Въоръжените сили на Украйна) е било взето вчера, окончателното. И днес тази операция започна", обобщи генералът.

Офанзивата на въоръжените сили на Украйна на юг - какво е известно

На 29 август въоръжените сили на Украйна пробиха първата линия на отбраната на руснаците в района на Херсон, съобщи Униан.

Стана известно, че окупаторите са започнаха да бягат -109-и полк на т. нар. ДНР се оттегли от позициите си в Херсонска област, а подкрепящите ги руски парашутисти избягаха от бойното поле.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини