Украйна започна битката за Херсон

Украинското командване твърди, че е постигнало успехи в Херсонска област тази сутрин. Междувременно Южните отбранителни сили бяха призовани да спазват принципа на мълчание по отношение на развитието на фронта на войната в Украйна.

Това съобщи на брифинг ръководителят на съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк, предаде УНИАН.

Тя отговори на въпрос на журналисти относно контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна в Херсонска област.

"Първото нещо, което трябва да знаете сега, е, че всяка военна операция се нуждае от тишина. Вълнението, което предизвиква всяка новина от фронта, е погрешно в условията на информационна война. Всички действия трябва да имат логичен завършек. Има новини, те вдъхнови всички, но по-нататък трябва да бъдем търпеливи и да разберем правилата и последователността на действията на военните части“, каза Гуменюк.

По думите й вражеските сили са доста мощни, тъй като те трупат силите си от доста време. Предишните военни мерки на въоръжените сили на Украйна, обаче дадоха резултат. Унищожени са складове с боеприпаси, концентрация на военна техника и сили на противниковата ПВО.

"Моралната дестабилизация на врага може да бъде използвана в наша полза, но врагът все още е доста мощен. Рано е да се отпускаме", каза Гуменюк.

Според съветника на началника на Херсонската регионална военна администрация Сергий Хлан, в Херсонска област украинските части са пробили първата линия на отбраната на противника, съобщи Униан по-рано. Само за тази нощ и първата половина на денонощието е имало "пристигнали" от Въоръжените сили на Украйна в Херсон, Антоновка, Олешки, Нова Каховка, Любимовка, Берислав. Той отбеляза, че "географията на унищожаването на рашистите се разширява".

Оперативната група на ВСУ в Каховка заяви, че 109-и полк на "ДНР" се е изтеглил от позициите си в Херсонска област. А руските десантни части, които са били определени да го подкрепят, са напуснали бойното поле.

Като доказателство е публикувано видео, в което някакъв военен, чието лице не се вижда, лежи на земята и казва, че на 29 август украинските войски са "пробили първата отбранителна линия" и са подложени на масиран обстрел, включително от танкове и самолети.

В проруските канали в Telegram обявиха видеото за фейк, но признават активизирането на украинската армия в Херсон, като отричат действията на ВСУ да имат успех.

Наталия Гуменюк също съобщи за отстъплението от позициите на 109-и полк на "ДНР". Тя заяви и че "украинските въоръжени сили са започнали офанзива на много места в Южна Украйна".

Освен това от Каховка съобщиха, че руските войски са отрязани от маршрутите за снабдяване през река Днепър, тъй като американските системи за залпов огън HIMARS са парализирали движението по мостовете.

"Това е блестящ шанс за Украйна да си върне териториите", пише командването на групировката.

Ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Ермак публикува пост, в който намеква за определени събития през август: "И нашите врагове ще загинат като роса на слънце. Под знойното небе на украинския август".

Ръководителят на военната администрация в Николаев Виталий Ким, записа видео със същия намек: "Нашата задача е да не се поддаваме на провокации за това какво ще се случи. Ще видите всичко от военните новини".

В социалните мрежи започнаха да се появяват и много публикации на тема "нещо ще започне край Херсон" (вероятно става дума за отдавна обявената украинска контраатака).

Трябва да се отбележи, че по-рано в украинските социални мрежи многократно се появяваха информации, че "настъплението към Херсон е започнало" и дори "вече влизаме в Херсон", но те не бяха потвърдени.

Ето защо все още не е напълно ясно какво се случва в момента - дали началото на широкомащабно настъпление от страна на украинските въоръжени сили, локални успехи в един район или информационна операция.

Засега единствените официални съобщения за "настъплението към Херсон" включват изявление на Наталия Хуменюк, ръководител на пресцентъра на отбранителните сили на юг, в което се казва: "ВСУ започна настъпление в различни направления на юг, включително в Херсонска област".

Водещият на CNN Джим Шуто, позовавайки се на информация от Министерството на отбраната на САЩ, заяви, че украинската армия е започнала да "напипва" фронтовата линия в южната част на страната, преди да подготви мащабна контраофанзива.

"Украинските сили са започнали "проучвателни" операции в Южна Украйна, за да подготвят бойното поле за голяма украинска контраофанзива, съобщиха двама високопоставени американски служители, запознати с разузнавателната информация.

САЩ смятат, че една бъдеща контраофанзива ще включва въздушни и наземни операции. Операциите "напипване" са стандартна военна практика преди настъпление и включват удари по оръжейни системи, командни пунктове, складове за боеприпаси и други цели, за да се подготви бойното поле за планираното настъпление.

Според високопоставен американски служител тези планове са били изготвени, след като войната на Русия в Украйна е навършила шест месеца, а американските оценки сочат, че Русия е успяла да изпрати на фронтовата линия по-малко подразделения от първоначално предвиденото", пише той, цитиран от украински медии.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини