И през 2021 държавните чиновници обичат да купуват нови джипове

Скъпи имоти и коли и тази година присъстват често в декларациите на държавните служители, които подават информация за имотното си състояние в антикорупционния регистър на КПКОНПИ. По закон те са длъжни да декларират имуществото си при встъпване в длъжност, а след това - всяка година при наличие на нови обстоятелства.

Зам.-председателят на държавния резерв Асен Асенов, например, има 636 000 лева ипотечен кредит за апартамент в столичния кв. "Лозенец" с гараж, купен през 2021 г. Заплатата му е около 3800 лева месечно. Същата година си е купил и мотор на лизинг за 27 000 лева. 

Иво Великов, член на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), си е купил SUV Киа Спортидж за 51 000 лева.

Доскорошният изпълнителен директор на "Морска администрация" Сергей Църнаклийски, уволнен след гафа със заседналия кораб "Вера Су", има около 120 хил. лева доход за 2021, от които, според декларацията, е заделил 55 000 за нова Toyota RAV 4.

Затова пък наследникът му Венцислав Иванов е подал абсолютно празна декларация.

Красимир Коев, от Изпълнителната агенция по лозата и виното, е купил джип "Мерцедес" за 78 000, което надхвърля с много годишната му заплата и се равнява на общия семеен доход за годината.

Кой управлява горските стопанства

Прави впечатление, че няколко от шефове на големите горски стопанства у нас имат богато портфолио от имоти. Често тези имоти са добити на далеч по-ниски от пазарните цени. Така например директорът на стопанството в Белово Мирослав Николов през миналата година е купил две къщи в Гърция. Цените им са скромни - едната струва 12 000 лева, а другата - едва 3000. Същата година се сдобива с над 10 ниви и горски имоти в община Костенец, където притежава общо 35 земеделски и горски имота. Те са закупени през годините на символични цени. Най-скъпият е 1000 лева за... 17 декара. Вписан е през 2017 г. Николов не е описал какви са доходите му.

Директорът на "Югозападно държавно предприятие" Дамян Дамянов не е отчел нови имоти през 2021 г. Вписал е обаче годишен доход от 120 000 лева или средно 10 000 лева месечно.

Директорът на Югоизточното държавно горско стопанство "Тича" Красимир Николов е описал в декларацията си над 50 имота и 5 автомобила. Всички имоти, от които пет са жилища, а останалите - гори и ниви, са в област Търговище. Преди това Николов е директор на горското стопанство в Омуртаг.

Директорът на Югоизточното държавно предприятие-Сливен Димчо Радев е собственик на впечатляващите 105 горски и земеделски имота в Старозагорско, както и на няколко парцела и жилища. Той не е посочил какви са доходите му - въпреки че това е задължително.

Сред рекордьорите по имоти и още един шеф на държавно предприятие - Борислав Захариев от УС на Североизточното държавно предприятие. Към датата на напускане на поста през 2022 г. той е декларирал три апартамента в Шумен, парцели, гаражи, магазини и къщи в Шумен и областта, и няколко десетки ниви и земи с трайни насаждения. Семейството му има 12 леки и товарна автомобила. Захариев също не посочва какви са доходите му.

Директорът на държавното горско стопанство в Тутракан Николай Златаров има над 70 ниви и овощни градини в същата община и джип Тойота, придобит за 73 000 лева. Доход не е посочен.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини