Съвместният координационен център за износа на зърно от Украйна беше открит в Истанбул

Съвместният координационен център, който ще наблюдава износа на зърно от Украйна през Черно море, беше официално открит в Истанбул, съобщи ДПА.

Турция вярва, че центърът ще допринесе значително за преодоляване на хранителната криза, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар на церемонията по откриването, която се проведе днес в Националния университет по отбрана в Истанбул. Центърът вече функционира от събота.

В момента тече подготовка за отплаването на първия кораб, натоварен със зърно от Украйна. На официалното откриване на центъра присъстваха делегации от Украйна, Русия и ООН.

Координационният център е създаден по силата на споразумението, което беше постигнато в Истанбул в петък с посредничеството на ООН и Турция, което предвижда вдигане на блокадата на украинските пристанища.

Според Акар обстоятелството, че Украйна, Русия и ООН изпратиха представители в центъра само ден след подписването на споразумението показва решимостта им да го приложат на практика.

Турският министър на отбраната съобщи, че в координационния център работят по петима цивилни и военни представители от всяка от страните по споразумението.

Източник: БТА

Коментари в сайта

Последни новини