Лавров в Етиопия преговаря за съвместни планове в сферата на военнотехническото сътрудничество

Русия потвърди, че е готова да осъществява с етиопските си партньори съвместни планове в сферата на военнотехническото сътрудничество. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров след преговори с колегата си от Етиопия Демеке Меконен, предаде ТАСС.

"Имаме добри традиции във военнотехническото сътрудничество. Днес потвърдихме готовността си да реализираме нови планове в тази сфера, включително предвид интересите на нашите етиопски приятели да гарантират своята отбранителна способност", каза първият дипломат на Русия.

Лавров посочи също, че Москва е готова да развива с Адис Абеба също така двустранни хуманитарни и културни връзки, по-специално сътрудничество в образованието. "Русия е готова и занапред да съдейства на Етиопия за подготовка на национални кадри в най-различни области", добави той. 

Москва подкрепя Етиопия в опитите ѝ да стабилизира вътрешната си политическа ситуация, заяви Лавров, цитиран от Ройтерс. В етиопската столица Адис Абеба приключва обиколката му на четири африкански държави.

Повечето африкански държави отказват да вземат страна, когато става дума за конфликта в Украйна и се стремят да съхранят икономическите си отношения и историческите си връзки както с Русия, така и със Запада. Етиопското правителство е подложено на натиск от Съединените щати и Европейския съюз заради поведението си в рамките на конфликта в щата Тигре, който започна през ноември 2020 г. и при който загинаха хиляди хора и милиони бяха разселени.

"Потвърждаваме нашата твърда подкрепа за усилията на правителството за стабилизиране на ситуацията в района, както и за опитите да се започне широк национален диалог за решаване на ключовите въпроси", заяви Лавров на съвместен брифинг с етиопския външен министър Демеке Меконен.

Руският министър заяви, че африканските държави се опитват самостоятелно да определят бъдещето си и да решават проблемите си като част от тенденцията за многополюсен свят. Той разкритикува Запада, че се противопоставя на този стремеж.

Демеке изказа благодарности на Русия за нейната "непоклатима подкрепа и помощ за съхраняване на суверенитета на Етиопия".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    До
    Дон Банбон
    3 -2
    18:12, 27 юли 2022
    Етиопците са канибали и Лавров им е обещал да се чувствуват в Украйна като тях си , и че има изобилие от бели мръвки и човешкото месо е в изобилие.
    • Ди
      Димова
      3 -2
      18:57, 27 юли 2022
      Не знам дали са канибали, обаче руснаците свършиха амунициите и ще внасят с рубли копия лъкове, стрели и кожи от диви животни.

Още новини

Последни новини