Петима стопани от Хасковско искат обезщетение заради градушката

Петима земеделски стопани от региона на Хасково са подали към Областната служба земеделие молби да бъдат обезщетени заради нанесените им поражения от градушката в края на май. Това обяви на брифинг днес директорката на Областната дирекция „Земеделие“ Златка Господинова.

Четири от заявленията са подадени от земеделци от Ивайловградско. Те са за близо 10 декара, засадени с пипер, за унищожени от природното бедствие 4 декара домати, за близо 3 декара поломени от градушката и за още толкова с пъпеши.

Едно е искането, постъпило в земеделската служба, за покриване на щетите след падналия град от земеделци в стамболовското село Жълти бряг, където са унищожени площи с ягоди.

По подадените заявления няма ударени на 100 % площи.

На 27-ми май, когато градът удари част от областта, най-сериозните количества дъжд бяха в Симеоновград, където паднаха ледени късове с големината на орех и нанесоха щети по засаденото в дворовете на хората, както и по движимо и недвижимо имущество. От Областната земеделска служба обаче потвърдиха, че от Симеоновградско няма подадени заявления от стопани за обезщетяване. А този факт експертите обясниха с минаването на основната част от градоносния облак над самия град, той не е засегнал земеделски площи.

От Дирекцията отчетоха по приключилата на 10 юни кампания за директни плащания 2022 г близо 9 000 обработени заявления. Заявените парцела са 96 947 с обща площ над 1,8 млн.дка.

Земеделските стопани в областта са 4 486. Новорегистрираните са 168. Животновъдите от общия брой регистрирани са 1314. От тях с говеда и биволи са 723-ма, с овце-410, а кози отглеждат 165 души. Фермерите с пчелни семейства в базата данни са 237 в областта.

Новата кампания по подаване на заявленията за 2023 година започва на първи юли, припомниха от службата.

Трима от служителите от звената на Областната земеделска дирекция в Хасково и в Димитровград бяха наградени от началничката си за добра работа по кампанията за директните плащания. Грамоти и подаръци получиха Таня Илиева, Гергана Георгиева, Сейхан Салим и Райко Алексиев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини