Скандал в парламента за изслушването на Генчовска за Северна Македония (на живо)

Народното събрание не може да реши как да изслушва министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска относно процеса на присъединяване на Република Северна Македония към ЕС и вземането на решение за одобряване на рамка на преговори.

Изслушването предизвика спор между "Продължаваме промяната" от една страна и ГЕРБ и "Има такъв народ" от друга.

От ИТН предложиха закрито заседание, за да може Генчовска да оповести пред депутатите секретни бележки за разговори между представители на българското правителство и дипломати, което бе прието..

Първоначално заседанието беше закрито за медиите. Камерите на телевизиите бяха изключени и депутатите бяха помолени да оставят телефоните си извън залата. Журналистите нямаха достъп до заседанието, спря и онлайн излъчването.

По-късно председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров заяви пред журналисти, че предлагат заседанието да бъде открито, за да могат всички български граждани да научат истината по темата Република Сверена Македония.

Това предизвика спор между народните представители. От опозицията разкритикуваха управляващите, че не допускат заседанието да е закрито, за да не позволят на Генчовска да изнесе секретни данни.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ в тази секретна информация биха могли да се съдържат данни за извършено престъпление.

Пред журналисти в кулоарите председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова определи ситуацията като политическа шизофрения. По думите ѝ дори квесторите са се объркали дали заседанието е открито или не.

Министър Генчовска заяви, че ще чете документи с гриф, разказа Атанасова. "В момента мнозинството се опитва да затъмни изобщо публичното, обществено, медийно внимание, така че никой в България да не разбере какво и какви договорки е правил Кирил Петков, и това се опитва да направи мнозинството – изобщо точка да не се гледа“, посочи тя.

На уточняващ въпрос кое е това мнозинство, Атанасова отговори, че ПП и БСП основно.

След откриване на заседанието, председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ призова от парламентарната трибуна да се спре с хитруванията. В публичното пространство, а и в контактите ни с нашите международни партньори има едни твърдения, за които самите ние бихме искали да чуем дали има нещо, което може да ги доказва или да ги оправдае, заяви той. По думите му щом е поискано закрито заседание, най-вероятно се има нещо предвид с това.

В първия работен ден на парламента в пленарната зала трябваше да влезе като първа точка гласуването на актуализацията на бюджета.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ve
    Venom
    5 -2
    12:34, 15 юни 2022
    ПП и БСП на книга се водят десни и леви партии , но в същност са два безполови охлюва, които са се прегърнали и полово сношили за да са във властта!
Последни новини