Размяна на обвинения, свързани с България, между основните политически партии в Северна Македония

Държавните позиции на Република Северна Македония са подкопани от Християн Мицкоски (председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ), заяви на пресконференция говорителят на СДСМ Дарко Каевски.

Според него приетата на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), където участва и Християн Мицкоски, резолюция „отчасти подкрепя позицията на България“, защото заедно с призива за старт на преговори в нея се казва, че „не са постигнати осезаеми резултати по отношение на изпълнението на двустранните споразумения с България“, а Мицкоски, който е присъствал на конгреса, не е реагирал на тази част от резолюцията, която съвпада с вижданията на България.

„Ако не е реагирал, значи е съгласен с написаното. Въпросът е дали Мицкоски е гласувал за Резолюцията на ЕНП с вижданията на България? Вместо да отстоява определените с Резолюциятa (гласувана в парламента на Република Северна Македония) държавни позиции, Християн Мицкоски ги подкопава в ключови моменти, докато у дома блокира всичко, което е в интерес на гражданите“, каза Каевски и призова Мицкоски да се отговори пред гражданите в страната „защо прави това със собствената си държава, със собствения си народ. За толкова важен въпрос подобна недържавна стъпка се прави само от отчаян човек“, каза Каевски.

От ВМРО-ДПМНЕ отговориха с позиция, че СДСМ „безсилно върти документи на ЕНП, за да прикрие дипломатическите си провали, довели до патова ситуация“.

И уточняват, че в частта, фокусирана върху (Република Северна) Македония, наред с други неща, най-висшият политически орган на Европейската народна партия e изразил сериозна загриженост относно „злоупотребата с институциите за атака на опозиционни партии, групи и отделни лица“.

„Поради късогледството и болезнената амбиция на върховете си СДСМ задоволи онези, които отричат ​​македонската идентичност. Вместо европейски и демократични ценности, СДСМ постави в договорната рамка историческите и идентични въпроси, които сега са камък на врата на държавата. ВМРО-ДПМНЕ, както и гражданите на Македония, ясно се противопоставят и ще се противопоставят на всяко подобно анахронично, недемократично и неевропейско условие да бъде условие за интеграция на Македония в ЕС“, се казва в позицията, допълвайки, че Мицкоски ясно е заявил, че Република Северна Македония „заслужава незабавно започване на преговорите и че въпросите за идентичността не трябва да се засягат.“

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини