Джонсън и Зеленски се разходиха из Киев

Британският премиер Борис Джонсън, който днес е на изненадваща визита в Украйна, и украинският президент Володимир Зеленски се разходиха заедно по улиците на Киев, където много квартали бяха бомбардирани от Русия, съобщи пресслужбата на президентството, цитирана от Франс прес.

Във видеоматериал, разпространен от президентството, се вижда как двамата мъже, очевидно без средства за индивидуална защита, се разхождат в квартала, където се намира президентската администрация.

Заобиколени от тежковъоръжени украински войници, двамата стигнаха и до ул. „Хрешчатик“, главната пътна артерия на Киев, където поздравяваха малцината срещнати хора.

Случаен минувач, видимо развълнуван да види британския премиер, му благодари за военната помощ на Лондон и каза, че украинците  много се нуждаят от британската подкрепа.

Искаме да продължаваме да подкрепяме украинския народ колкото е необходимо, каза Джонсън.

След това Джонсън и Зеленски отидоха на Майдана - Площад на независимостта, където от края на 2013 г. се провеждаха големи проевропейски демонстрации. През февруари 2014 г. те доведоха до падането на проруския президент, което беше източник на руско-украинския конфликт, посочва АФП.

Визитата на Джонсън не беше обявена. Това беше първото посещение на лидер от Г-7 от началото на руската инвазия.

По време на срещата в Киев Джонсън каза на Зеленски, че Великобритания ще предостави на Украйна 120 бронирани машини и нови антикорабни ракети, предаде Ройтерс.

Тази помощ е в допълнение на възлизащото на стойност 100 млн. британски лири (130 млн. долара) супер съвременно военно оборудване, чието предоставяне на Киев бе обявено вчера, съобщи "Даунинг стрийт" 10.

Великобритания ще гарантира също допълнително 500 млн. долара заеми за Украйна от Световната банка, поемайки гаранция за заеми на обща стойност 1 млрд. долара. Лондон ще либерализира също митата за по-голяма част от вноса от Украйна и ще предприеме други мерки за облекчаване на търговията.

Джонсън каза още, че ще засилва санкциите срещу Русия с всяка изминала седмица, както и че страната му ще се откаже от използване на руски въглеводороди. Британският премиер обеща да предостави такава помощ на Украйна, че тя никога повече да не бъде нападната от Русия.

Източник: БТА

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ха
    хахах
    13 -9
    11:40, 10 апр 2022
    Двамата клоуни в действие.
  • 2
    13
    13
    8 -8
    15:21, 10 апр 2022
    Как не знаеше Путин? Да се отърве от двама душмани едновремено.
    • 14
      14
      9 -6
      20:41, 10 апр 2022
      Кво да знае Путин? Те великата руска армия, на ли щеше до една седмица да е завзела цяла Украйна?
  • 3
    Го
    Големи
    7 -6
    19:15, 10 апр 2022
    "Големи герои", а иначе се криеха по бункерите.
    • ..
      ..,ам
      1 -3
      21:29, 11 апр 2022
      а путрин къде се крие , между краката или в задния двор на майка ти ли.
  • 4
    Дв
    Два
    5 -7
    19:18, 10 апр 2022
    Два ше.ека на площада.
  • 5
    Ки
    Киев
    5 -7
    22:07, 10 апр 2022
    Майка русия мери себе си мери и киев и осъзнава колко голам и дебел е за нея, сега майка русия ще го поема милиметър по милиметър през сълзи и клетви но едва ли ще го поеме целия както и се иска, горката майка от втора сила в света излезна, че е втора сила в украйна. Може би и за руските войници също трябват хуманитарни помощи, излъгани и изхвърлени на чужда територия да измират за нечий чужди амбиции. Историята е добър учител, но явно нищо старо не е научено.
    • Ба
      Бай Шиле
      3 0
      12:52, 11 апр 2022
      И накрая пак ние ще го ядеме. Както винаги.
  • 6
    Дж
    Джонсънски перчем се вееее
    1 0
    05:02, 14 апр 2022
    Джонсън ли? Великобритания ли? Кого ли не прегази Великата империя, броят на жертвите от колонизаторските й нашествия по цялото земно кълбо векове наред нямат брой...Но човечеството няма историческа памет. А българите съвсем.
Последни новини