Словакия предостави С-300 на Украйна

Словакия предаде система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна.

Това съобщи министър-председателят на Словашката република Едуард Хегер в Twitter.

"Искам да потвърдя, че Словакия предостави на Украйна система за противовъздушна отбрана С-300. Украинският народ смело защитава своята суверенна страна и нас. Наш дълг е да помогнем, да не стоим настрана и да не пренебрегваме загубата на човешки животи по време на руската агресия“, написа  Хегер.

Словакия предаде системата С-300 по искане на Украйна в съответствие с член 51 от Хартата на ООН за правото на самоотбрана.

Хегер също публикува видео съобщение във Facebook за прехвърлянето на С-300 в Украйна. Записът е направен във влака по време на пътуването му до Киев. Преди няколко часа словашкият премиер пристигна в столицата на Украйна.

Той подчерта, че решението за прехвърляне на комплекса С-300 на Украйна не означава, че Словакия е станала част от въоръжения конфликт.

"Уверявам ви също, че отбраната на Словашката република все още е подсигурена и ще бъде подсилена през следващите дни с допълнителна система за противоракетна отбрана на нашите съюзници", подчерта той.

Словашкият министър на отбраната Ярослав Над заяви по-рано, че Братислава е готова да достави зенитно-ракетни системи С-300 на Украйна, ако получи достойна алтернатива.

В края на март в Словакия бяха разположени системи за противовъздушна отбрана Patriot.

Над отбеляза, че Словакия може също да изпрати съветски изтребители МиГ-29 в Украйна, ако вместо тях НАТО предостави на Словакия американски F-16.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Fr
    Frognews
    5 -6
    17:27, 8 апр 2022
    Нашите пво системи да си ги държат и да си ги лъскат и стопанисват, докато станат за военния музей.
  • 2
    Те
    Тези
    3 -3
    20:14, 8 апр 2022
    Тези ракети С -23 са снети от въоръжение в Русия преди 20-30 години и Русия им знае слабото място. Пренастройването се извършва от Русия, освен това нямат право да го отстъпват на други. Така, че влезнаха между шамарите, а Русия не се поплюва.
    • Ст
      Страх
      3 -1
      11:38, 9 апр 2022
      Ей, голям страх от тая Русия! Кво си мислите че ще стане ако България прати оръжие! Нищо! Те самите руснаци вече не си вярват, че ще спечелят в Украйна, камо ли война с НАТО! Подписват мирен договор до 1 месец и 2032година Украйна си връща загубените територии !
    • Он
      Онези до тези
      1 0
      21:03, 10 апр 2022
      Страхливец си.
      Словакия е наполовината на България и е приела и еврото.
      Турция доставя Байрактари и муниции за тях и ги обслужва софтуерно и хардуерно.
Последни новини