Германия и Франция гонят руски дипломати в отговор на убийствата в Буча

Германия изгони 40 руски дипломати в отговор на убийствата в Буча, Украйна, и заяви, че готви още мерки заедно със съюзниците, предаде Асошиейтед прес.

Външният министър Аналена Бербок заяви, че получените след изтеглянето на руските войски кадри от украинския град "показват намерение за унищожение, което прекрачва всички граници".

По думите ѝ кадрите от Буча също така разкриват "невeроятната жестокост на руското ръководство и на тези, които следват пропагандата му".

Изгонените руски дипломати всекидневно са работили "тук в Германия срещу нашата свобода, срещу нашата сплотеност като общество", а дейността им е "заплаха за тези, които търсят защита от нас", каза Бербок.

Министърът посочи, че е заявила на руския посланик, че страната ѝ "повече няма да толерира това".

Бербок добави, че Берлин ще увеличи подкрепата си за украинските въоръжени сили, предаде Ройтерс.

Франция реши да изгони голям брой руски дипломатически служители, след като подобна мярка предприе и Германия, съобщи френското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

"Действията им противоречат на интересите на националната ни сигурност. Този ход (да бъдат изгонени дипломатически служители) е част от европейска инициатива", посочи ведомството.

Според цитиран от Франс прес източник, близък до френското министерство на външните работи, ще бъдат експулсирани 35 руски дипломати.

Дмитрий Медведев предупреди, че Москва ще реагира сурово на експулсирането на руски дипломати от западните правителства, предаде ДПА.

Отговорът "ще е симетричен и разрушителен за двустранните отношения", написа в канала си в Телеграм Медведев, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.

Бившият президент отбеляза, че изгонването на дипломати като средство за натиск е безсмислена практика, която не води доникъде.

В изявление, публикувано в Телеграм, руското посолство в Берлин предупреди, че отношенията с Германия ще се влошат още повече след "неприятелското" решение на Берлин да изгони руски дипломати.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини