Военен експерт: Войната в Украйна преминава в трета фаза

На фона на пълномащабната военна инвазия на Русия на територията на независима Украйна, окупаторът ще се опита да атакува в две посоки едновременно с големи сили. Това прогнозира в интервю за НВ азербайджанският военен експерт Агил Рустамзаде.

Според експерта войната в Украйна преминава в трета фаза.

"Русия наистина изтегля част от войските си от северната оперативна зона. В какъв мащаб планира да ги изтегли, нямаме данни, но процесът е в ход. Наблюдаваме, че войските се изтеглят в посока източно от Харков, за да удари отгоре украинските сили - това показва пълно преформатиране на операцията. Руската армия ще се опита да атакува в две посоки с големи сили, тоест пълна промяна в тактиката и действията", отбеляза експертът.

Той също така отбеляза, че на този етап Украйна е изправена пред симетрична война. По думите му досега украинската  стратегия е била асиметрична, украинската армия е можела да опази сили и хора, но сега вече няма да е така.

"Русия най-вероятно ще се опита да изведе украинската армия от градовете, за да атакува лице в лице. Освен това руската армия ще се опита да използва своето огнево преимущество, има повече средства за огнево поразяване, тежки въоръжения", отбелязва експертът.

Според него това е доста сериозно предизвикателство за украинската армия.

"Има всички индикации, че ще видим голяма настъпателна операция и ако противникът има огнево предимство, тогава украинската армия може да бъде сериозно засегната, ако не се вземат отбранителни мерки. За да се бори ефективно, украинската армия ще бъде принудена да предприеме маневрена отбрана, да избягва директни атаки, да избягва огневи поражения от противника", казва експертът.

Говорейки за това в кои посоки в източната част на страната е най-голяма вероятността от мащабна настъпателна операция, експертът каза: "По линията Харков-Мариупол източно от Харков и така наречените ЛНР и ДНР".

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Рр
    рр
    0 -2
    07:17, 3 апр 2022
    Голям експерт. Явно добре чете вестници.Ама и бабите в махалата могат.
  • 2
    Не
    Непукиста
    2 -5
    20:52, 3 апр 2022
    Руснаците ще игубят всичко в Украйна и ще се върнат в границите преди 2014.
    Те нямат провизии и боеприпаси деморализирани са тази война не завоевателна, наемниците не им се плаща във валута, нямат подръжка от въздуха.
    При първото по тебко сражение и ще изоставят позициите.
Последни новини