Възобновени са образователните концерти на пернишките оркестри

Възобновени са образователните концерти на оркестрите в Двореца на културата в Перник, съобщи на БТА директорът на институцията Петьо Фетфов. В занимателна форма, като забавление, децата правят първи стъпки в музиката. Те се запознават с класическата, народната музика и отделните инструменти, с които оркестрантите я изпълняват.

Преди пандемията уроците се провеждаха  в училищата, разказа Фетфов. Сега децата идват на място в Двореца на културата. Днес за 80 деца от училището с изучаване на чужди езици „Петър Берон“ е свирил Камерният оркестър „Орфей“.

Малките перничани са научили, че камерните оркестри са предшественици на симфоничните оркестри, както и че  името им идва от италианската дума „камера“ - „стая, камера“, защото камерните оркестри са били малка група музиканти, често от 4 до 12 души.  Децата успели да разпознаят изпълнения на класически произведения, зададени им като загадка от диригента маестро Райчо Христов.

Образователните концерти в Перник датират от 15 години. Те са много полезни, защото дават пряк достъп до професионални музиканти, освен това провокират интереса на децата към музиката, разказа Фетфов. За развитие на музикалната култура на малките перничани работят три професионални оркестъра - духов, народен и камерен. Те изнасят по един образователен концерт всеки месец и досега са посетили всички училища и детски градини в общината.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини