Глобална рецесия е малко вероятна, прогнозира "Барклис"

Глобална рецесия е малко вероятна въпреки яростната война в Украйна, обяви днес "Барклис" (Barclays), цитирана от Ройтерс. Британската банка обаче понижи прогнозата си за растежа през 2022 г. до 3,3 на сто спрямо 4,4 на сто преди конфликта.

"Барклис" освен това повиши също очакванията си за глобалната инфлация до 5,6 на сто спрямо 3,2 на сто и съобщи, че войната е ударила най-вече доставките, както на електроенергия, така и на хранителни стоки.

По-високите цени за електроенергия и хранителни стоки ще понижат реалните заплати и ще повлекат надолу потреблението, усложнявайки постигнатия баланс растеж/инфлация за централните банки, написаха икономистите на "Барклис“.

Руската инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари, доведе до скок в цените на стоки, като петролът надвиши 130 долара за барел по-рано този месец. Войната предизвика и опасения за намаляване на запасите от основни хранителни стоки, както и за недостиг на торове.

Докато еврозоната продължава да е дълбоко засегната, "Барклис" очаква минимално влияние върху растежа в САЩ и Китай. 

Прогнозите на британската банка идват на фона на предупреждението на Междунардония валутен фонд (МВФ), че задълбочаващата се криза  в Украйна може да го накара да понижи глобалната си прогноза за растежа. МВФ предвиждаше глобален растеж от 4,4 на сто през януари. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини