Мирно шествие в София в подкрепа на Украйна, Орлов мост е блокиран

Граждани се събраха на мирна демонстрация, която прерасна в шествие в центъра на София, за да изразят подкрепата си за Украйна един месец след началото на военни конфликт там, започнал на 24 февруари. В момента "Орлов мост" е блокиран, ситуацията е спокойна.

Първоначално хората изпълниха площад „Независимост“, отправяйки призив за прекратяване на военните действия. Демонстрацията е под надслов „Заедно за Украйна“ и е организирана изцяло в социалната мрежа Фейсбук. 

„Събрали сме се в подкрепа на Украйна и срещу руската агресия и агресията на Владимир Путин. Някои казват, че руският народ не е Путин, но кой народ го избра? Аз съм бил в Украйна на хуманитарна мисия, както и на мисии с друга насоченост и нямам подходящи думи, с които да мога да определя тази агресия“, каза за БТА Иван Белишки, авариен спасител от Панагюрище. 

„Протестираме и срещу воденето на неконвенционален метод на война, използването на касетъчни боеприпаси и други забранени боеприпаси“, посочи още той.

От площад „Независимост“ демонстрантите се отправиха на мирно шествие по бул. "Цар Освободител", покрай сградата на Народното събрание към „Орлов мост“ и го блокираха. 

Там разпънаха голям плакат с призив към руския президент: „Путин, в името на човечеството, спри войната!“

Демонстрантите са на пътя и скандират "Слава на Украйна". 

Развяват се знамена, хората носят и други плакати, на които пише на различни езици: „Мир!“, “No war”, „Да спасим Украйна, да спрем насилието там", "Да спрем убийствата на мирни граждани и разрушаването на техните домове", "Да спасим хората от жажда, глад и студ! Да спасим ранените! Да спрем безумието, наречено война“, „Пълна подкрепа за Украйна“.

Ситуацията е изключително спокойна, няма напрежение. Има засилено полицейско присъствие. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    6
    6
    5 -4
    21:58, 24 мар 2022
    Сваляйте и правителството!
  • 2
    Зн
    Знам
    2 -4
    08:50, 25 мар 2022
    само меки китки
    • Ки
      киртаци
      0 0
      22:29, 26 мар 2022
      ЛГБТ-фашистко шествие
Последни новини