Издадени са 217 разрешения за износ, внос и трансфер на продукти, свързани с отбраната, за три месеца

Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката и индустрията е издала 217 разрешения за износ, внос и трансфер на продукти, свързани с отбраната за периода 13 декември 2021 г. - 7 март 2022. Това каза Димитър Данчев заместник-министър на икономиката и индустрията при представянето пред ресорната парламентарна комисия на доклада на Междуведомствената комисия, внесен от министъра на икономиката и индустрията на 10 март 2022 г.

Той съобщи, че общата стойност на разрешения износ и трансфер от територията на страната е 504 570 350 евро, а на вноса и трансфера за територията на България - 40 850 524 евро. Стойността на разрешения износ и трансфер на изделия и технологии с двойна употреба е 1 498 513 евро, а на разрешения внос -  57 143 887 евро. 

В отговор на депутатски въпрос Данчев каза, че няма изоставане в работата на Комисията. Всички преписки се обработват своевременно, от последното заседание в началото на месеца на Комисията има натрупани нови над 100 заявления за издаване на съответното разрешение, допълни той и уточни, че до края на тази седмица, комисията ще има ново заседание. Изоставането, натрупано в месеците до декември, е наваксано и вече се работи в регулярен порядък, заяви заместник-министърът.

В рамките на разделянето на Министерството на икономиката и индустрията и Министерството на иновациите и растежа е решено при приемането на съответните Устройствени правилници на двете ведомства контролът по изпълнението на офсетните споразумения да премине към Министерството на отбраната, каза заместник-министърът в отговор на друг депутатски въпрос за изпълнението на тези споразумения. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини