Путин е военнопрестъпник, заяви Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън за пръв път окачестви русия си колега Владимир Путин като "военнопрестъпник", предаде БТА, като цитира Франс прес.

"Мисля, че е военнопрестъпник", каза Байдън в отговор отправен от журналистка въпрос в Белия дом. Досега нито един американски представител не бе използвал думите "военнопрестъпник" и "военни престъпления" във връзка с действията на Русия в Украйна.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки отбеляза, че в Държавния департамент е в ход правен преглед на въпроса.

"Той говореше от сърце", каза тя.

Това е най-тежкото изказване на Байдън, който често набляга на ролята на личната дипломация на лидер с лидер в международните отношения, с което осъжда действията, предприети от Путин. Когато го попитаха по-рано този месец дали смята, че Русия извършва военни престъпления, той каза, че Белият дом следи събитията отблизо, но че е "прекалено рано да се каже това", отбелязва NPR.

По-рано в сряда Байдън говори за "ужасяващите опустошения", нанесени на Украйна, включително съобщения за лекари и пациенти, държани като заложници в Мариопол. "Това са зверства", каза Байдън. 

Белият дом призова за разследване дали руските сили извършват военни престъпления в Украйна, а според експерти цитирани от NPR, доказателствата за тях са "несъмнени". Ако разследването на Международния наказателен съд напредне, Путин и неговите генерали могат да бъдат изправени пред обвинение.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков реагира светкавично на думите на Байдън. "Считаме за недопустима и непростима подобна реторика от страна на ръководителя на държава, от чиито бомби са загинали стотици хиляди хора по цял свят", каза Песков, цитиран от ТАСС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини