"Булгаргаз" предлага с над 57 процента по-скъп природен газ от април

"Булгаргаз" предлага цена на природния за утвърждаване за април в размер на 179,36 лева за мегаватчас. Това става ясно от заявлението на обществения доставчик до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), което е качено на страницата на регулатора. Спрямо утвърдената от КЕВР за март цена от 113,73 лв. за мегаватчас това представлява увеличение с 57,71 процента.

"Булгаргаз предлага за април да бъде утвърдена цена на природния газ, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните потребители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, в размер на 179,36 лв. за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС)", пише в заявлението.

От "Булгаргаз" обосновават искането си за поскъпване на синьото гориво с факторите, формиращи цените на природния газ за април. В заявлението от обществения доставчик прилагат справки за цените и количествата на природния газ за април, както и за цените на алтернативните горива - мазут с 1 процент сяра и газьол с 0,1 на сто сяра. Освен това се посочват и разходите за пренос на природен газ, за добив от газохранилището в Чирен, както и останалите компоненти, включително и съотношението лев/щатски долар. 

На 8 февруари "Булгаргаз" ЕАД информира своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за април е 113,85 лева за мегаватчас. Прогнозната цена тогава беше образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към тази дата.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за април ще бъде депозирано в КЕВР на 1 април., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 март.

На 11 март "Булгаргаз“ прогнозира цената на природния газ за месец май тази година в размер на 157,73 лв. за мегаватчас.

КЕВР утвърди цена на природния газ, считано от 1 март 2022 г., в размер на 113,73 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). 

Коментари в сайта

Последни новини