Комисар Вълчев: има 23 "не похабени" укрития в хасковско

На територията на област Хасково има 23 "не похабени" укрития, които са пригодни да защитят населението от евентуални бомбардировки, това заяви комисар Николай Вълчев на брифинг на Областна управа днес.

В Хасково, Димитровград и Кърджали няма скривалища и укрития в задоволително състояние според ГДПБЗН - МВР

След като вчера излезе списък от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" с годните за експлоатация укрития на територията на страната, стана ясно че в него за област Хасково няма упоменато нито едно укритие. Днес комисар Николай Вълчев, директор на областната дирекция ГДПБЗН, обяви че укритията на територията на областта, които са държавни и общински, попадат в 3-та категория на състояние и за това не са упоменати в списъка, в който присъствали само тези, които могат да се използват веднага. Укритията, които трябва да бъдат проверявани 2 пъти годишно, са "не похабени", тоест в кратък срок можело да се приведат в състояние да бъдат използвани от населението при евентуална бомбена опасност.

Вълчев каза още, че при евентуална заплаха той би слязъл в мазето на блока си, вместо да се запъти към някакво масово укритие. "Мазетата на стомано-бетонните сгради, строени след 60-те години, са пригодени за бомбоубежища, а панелните блокове бяха строени и за противорадиационни укрития и сега биха могли да служат, ако не са им изрязани металните врати и капаци".

Комисар Вълчев заяви, че към момента нищо не налага да се работи по възстановяване на укритията, защото не съществува никаква заплаха от бомбардировки на територията на България. "Аз не мисля, че някой ще напада натовска държава, това никога не се е случвало, дори никога не са струпвани въоръжени сили на границата на която и да е държава от НАТО", заяви Вълчев. Той допълни, че не трябва да се всява паника у населението за подобна опасност и нужда от бомбени скривалища към момента.

На срещата стана ясно, че преди години е имало екипи към общините, които са се занимавали с поддръжката на укритията, но тези хора са се пенсионирали и няма новоназначени на техните позиции. По думите на комисар Вълчев, системите в укритията няма как да бъдат в пригодно състояние, тъй като са от 50 години на миналия век и вече нямало как да бъдат поддържани, защото няма части за тази техника. В укритията трябва да има функциониращи вентилации, генератори и цистерни за вода " според вас ако решите да запалите автомобил от 40та година, а той не е бил пален до сега дали ще запали?" попита комисарят.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ко
    кокорчо
    4 -1
    16:50, 11 мар 2022
    те бяха сериозно оборудвани тези окрития но разни будни граждани ги отарашиха и разпродадоха квото имаше в тях....палатки, противогази и друг реквизит! верно че беше стар и с изтекъл срок но по-добре да има нещо животоспасяващо отколкото да няма нищо!
    • 0p
      0p
      4 0
      19:15, 11 мар 2022
      Абе няколко човека ще се спасят! Не се притеснявайте!
    • :-
      :-D
      3 0
      14:25, 12 мар 2022
      Богаташите с лъскави коли дали си имат тяхни укрития, щото ако война настане щялото им имане зян ще стане. :-D:-D:-D
  • 2
    0
    0
    3 -2
    17:12, 12 мар 2022
    Правителството да пада! Ще се бием за олио ние...
Последни новини