Страните от ЕС няма да изпращат изтребители на Украйна

Страните от ЕС няма да изпращат в Украйна изтребителите, доставката на които беше обявена по-рано. Това съобщава Politico.

По този начин Полша обяви, че няма да изпрати бойни самолети в Украйна. Освен на Полша, правителствата на България и Словакия също наскоро изключиха доставката на военни самолети за Украйна.

По-рано беше съобщено, че украински пилоти вече са пристигнали в Полша, за да получат военни самолети от партньорите от ЕС. Това са самолети от съветската епоха, като МиГ-29, на които украинските пилоти вече са обучени да летят. Украинският парламент дори уточни даренията: според обявената информация Европа изпраща общо 70 изтребителя, включително 28 МиГ-29 от Полша, 12 от Словакия и 16 от България, както и 14 Су-25 от България.

Сега страните от ЕС опровергават тази информация.

Българският премиер Кирил Петков заяви, че в страната му липсват изправни самолети и резервни части, както и достатъчно изтребители за защита на собственото ѝ въздушно пространство, да не говорим за предоставянето на самолети на Украйна.

Говорител на словашкото министерство на отбраната също отрече дарението във вторник: "Словакия няма да предостави бойни самолети на Украйна", каза говорителят.

Към тях се присъедини и полският президент Анджей Дуда. Говорейки заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в авиобаза Ласк в Полша, Дуда каза, че страната му "няма да изпраща самолети във въздушното пространство на Украйна", като аргументира, че "това ще доведе до военна намеса".

НАТО, подчерта Дуда, не е страна във войната на Русия с Украйна, ключово предупреждение, което военният алианс се опита да отправи, въпреки че няколко негови членове снабдяват украинските военни с летални оръжия и налагат тежки санкции на Москва.

Коментарите на Дуда обаче не бяха съвсем ясни. Той не уточни дали отказът му се отнася до факта, че Полша няма да изпрати самолети, пилотирани от полски пилоти в Украйна, което наистина би означавало открита военна намеса във войната, или отказът му се отнася в по-широк план до евентуални доставки на полски изтребители на Украйна.

По-късно полският премиер Матеуш Моравецки направи по-пряко опровержение.

"Полша няма такива планове", каза той на пресконференция.

Разговорите за доставка на бойни самолети в Европа бяха подхванати от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел на пресконференция в неделя, за да цитира възможността.

"Ще доставяме... дори бойни самолети“ на Украйна, каза той, добавяйки, че някои страни от ЕС разполагат с "модели самолети", от които Украйна се нуждае за борба с Русия. Борел дори предположи, че подобни самолети могат да бъдат финансирани с пари от ЕС.

Един от дипломатите на ЕС каза, че страните от ЕС са "възмутени" от публичното изявление на Борел за доставка на бойни самолети, които не са договорени.

"Да се правят подобни изявления в същия ден, когато руският президент Владимир Путин обяви поставянето на силите си за ядрено възпиране в "висока готовност", създава риск от по-нататъшна ескалация на ситуацията", каза дипломатът от ЕС и добави, че дори ако страните обмислят изпращането на самолети в Украйна, тези планове може да бъдат отменени, след като Борел ги оповести публично.

Борел добави също, че Брюксел ще предостави военна информация на Украйна, предоставяйки на въоръжените сили на страната "геопространствена" информация за движението на руските войски.

"Ние мобилизираме нашия сателитен център, който се намира в Мадрид", каза Борел пред репортери.

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Кр
    Крум
    8 0
    05:36, 3 мар 2022
    страните от ЕС могат да изпратят само лес-бийки, пе-дали, и корупция. Друго нямат
  • 2
    Хи
    Химена
    5 0
    08:23, 3 мар 2022
    Нищо не може да изпрати никой ! Съюз го излъга човека от Украйна да се забърка в такава беля . Той пък накара хората да правели коктейли "молотов " и да ги хвърлят по танковете . От тогава танковете взеха да стрелят по всеки който ходи по улиците . Че така , сега кой е виновен ? Само да кажем и цифрите , танковете в изрядно състояние са 34 000 - тридесет и четири хиляди танка ! Колкото в целия свят умножено по 2. Трябва само да се молим да се разберат , всичко друго ще бъде самоубийство .
Последни новини