Руският медиен регулатор забрани да се използва думата "нашествие" за Украйна и да се съобщава за цивилни жертви

Медийният регулатор на Русия нареди днес на националните медии да заличат от емисиите си всякакви информации за убити цивилни от руската армия в Украйна. Забранява се също така употребата на термините "нашествие", "настъпление" и "обявяване на война", предаде Франс прес.

"Подчертаваме, че само официалните руски източници разполагат с актуална и надеждна информация", заяви в комюнике Роскомнадзор.

Официално Москва нарича намесата си в Украйна "специална военна операция", насочена към "поддържане на мира".

И така, според официалната руска информация днес, руските военни са нанесли удари с високоточно оръжие с голям обсег на действие с крилати ракети по военни обекти в Украйна. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

Ударите са нанесени както от въздуха, така и от пунктове на морско базиране. Конашенков подчерта, че ударите се нанасят само по украински военни обекти и не увреждат жилищната и социалната инфраструктура. Общо, според представител на Министерството на отбраната, руските военни са поразили 821 военни цели в Украйна.

По-специално, седем бойни самолета, седем хеликоптера и девет дрона бяха свалени, а 87 танка и други бойни машини бяха унищожени. Руските военни са поели контрола над град Мелитопол в южната част на Запорожка област.

Великобритания смята, че руските сили не са превзели украинския град Мелитопол, заяви британският младши министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи, предаде Ройтерс.

За "всички цели на Русия от ден едно... дори и за Мелитопол, за който Русия твърди, че е превзет от нейните сили - не разполагаме с никакви сведения, които да го потвърждават. Смятаме, че те още са в украински ръце", заяви Хийпи по радио BBC.

Украйна днес съобщи, че за трите дни от началото на бойните действия са загинали 198 украинци "от ръцете на руски нашественици", включително три деца. Ранени са 1115 души, от които 33 непълнолетни. Това съобщи министърът на здравеопазването Виктор Ляшко.

Той каза, че руските военни стрелят по линейки, грубо нарушавайки нормите на международното хуманитарно право.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини