Украйна дава на съда в Хага обстрела на детска градина и детски дом

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че Украйна ще представи на Международния наказателен съд в Хага материали за обстрела на детски дом (сиропиталище) във Ворзел и детска градина в Ахтирка като военни престъпления.

Това съобщи шефът на Министерството на външните работи в микроблога Twitter.

"Днешните атаки на Руската федерация срещу детска градина и детски дом са военни престъпления и нарушение на Римския статут. Съвместно с Генералната прокуратура ние събираме тези и други материали, които незабавно ще прехвърлим в Хага. Отговорност е неизбежно", каза Кулеба.

Униан съобщи по-рано, че на 25 февруари сиропиталище с 50 деца попадна под вражески обстрел в град Ворзел, Киевска област.

Според главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова по време на военните действия шрапнел от, вероятно, реактивни системи за залпово изстрелване "Град" са попаднали в едно от помещенията на сиропиталището във Ворзел.

Впоследствие стана известно, че по време на обстрела на детска градина в Ахтирка, Сумска област, трима души са убити, 17 деца са ранени. Три деца са в критично състояние.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини