Лавров: Русия ще преговаря, когато въоръжените сили на Украйна сложат оръжие

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че украинският президент Владимир Зеленски лъже, когато говори за готовността си да обсъди неутралния статут на Украйна. Според министъра самият украински лидер е пропуснал възможността за преговори за сигурност.

По-рано офисът на Владимир Зеленски съобщи, че Киев е готов за преговори с Москва и не се страхува от това. Русия, според Лавров, е готова за преговори веднага щом въоръжените сили на Украйна сложат оръжие.

"Самият Зеленски пропусна възможността да преговаря за сигурността", каза Лавров на пресконференция след среща с представители на ДНР и ЛНР.

Ръководителят на руското външно министерство отбеляза, че украинският президент не желае да работи по изпълнението на решенията от срещите в Нормандския формат и лъже, че е готов да обсъди неутралния статут на страната.

Според Лавров, Русия не вижда възможност да признае сегашното правителство на Украйна за демократично.

"Русия ще осигури демилитаризацията на Украйна. Русия ще осигури денацификацията на Украйна. Ние страдахме твърде много от нацизма, а украинският народ страдаше от нацизма, за да си затваряме очите за всичко това и да гледаме толкова лекомислено", заяви Лавров, цитиран от руски медии

"В Будапещенския меморандум за Украйна няма задължение за подкрепа на режим, който обяви геноцид срещу народа си", каза Лавров, отбелязвайки, че "никой няма да окупира Украйна".

По-рано ръководителят на офиса на украинския президент Михаил Подоляк каза пред Ройтерс и РБК, че Киев е готов за преговори с Москва, но Украйна трябва да получи гаранции за сигурност в замяна.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Малазанеца
    2 0
    15:00, 25 фев 2022
    На тоя ***** само нацисти са му в главата! Русия като завладява и напада други народи не се нарича "поробване" или " нашествие", а му се казва "освобождение" :)
Последни новини