Въздушен бой над Киев, тежки боеве край Харков

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че край Харков се водят тежки боеве, на 24 февруари следобед. Противникът понася загуби в жива сила и техника. Военните са отблъснали танкова атака, предаде Униан.

В мрежата е публикувано видео от въздушен бой край Киев в четвъртък, 24 февруари. Според очевидци в небето са  забелязани МиГ-29 и Су-35.

Към 13:00 часа руските въоръжени сили са нанесли над 30 удара по украинската цивилна и военна инфраструктура с крилати ракети "Калибр", реактивни системи за залпово изстрелване, авиация и артилерия. Това се казва в съобщение на страницата на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук.

"Противникът продължава настъплението с подкрепата на военна авиация, пресичайки украинската граница по направленията Армянск-Херсон, Чаплинка-Каховка. Отбелязва се работата на диверсионно-разузнавателните групи в Бесарабския оперативен район и в Черноморската оперативна зона", се казва в съобщението. "Украинските оперативно-тактические групировки водят отбранителни битки във всички посоки на настъпление на противника".

Украинските военни съобщават, че са взели първи пленници. 

Руската служба на BBC съобщава за руски танкове и въздушни удари  край Одеса, като се позовава на местна жителката на Одеса. 

"В пет и половина сутринта започнаха експлозии там, където са военните складове на 411-та батарея - това е районът  Таиров, където живея. Това е морският район. Започна паника, петкилометрови задръствания, имах половин резервоар бензин, а исках да отида до град Уман откъдето съм родом, на 300 км от Одеса".

"Докато шофирах из града, преброих 10 огромни танка на улицата, отначало видях два, а след това осем в колона. Карах с отворен прозорец и просто се изненадах, когато ги видях. Никой не вярваше, че всичко ще се случи толкова бързо, всички до вчера мислеха, че това са обикновени политически игри."

"И у дома, и по-късно, когато стояхме на опашка за бензиностанция на пет километра от града, видях експлозии ... Някои снаряди бяха пуснати от самолет и видях огромно синьо-сиво-зелено облак дим.

Те [руската армия] се движат от Херсон. Военната база на Чабанка вече е взривена, там има пострадали.

И мостът в Херсон, по който можете да карате от Крим, също беше взривен, тоест от всички страни се взривяват стратегически обекти... Предполагаме, че вероятно вървят по план - Одеса, Николаев - вероятно като Крим, мисля."

Най-малко 18 души са загинали в украинския град Одеса при ракетно нападение, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

Коментари в сайта

Последни новини