Турция провежда среща на високо равнище за сигурност заради украинската криза

Южната ни съседка Турция днес свика среща на високо равнище за сигурност със съответните министри и служители по сигурността, след като Русия започна военна операция в Украйна информира турското издание hurriyetdailynews.com.

Министерството на външните работи на Турция издаде предупреждение към своите граждани в Украйна и посъветва турските граждани да останат в къщите си или на безопасни места и да избягват да пътуват, то заяви, че ще предостави необходимата подкрепа и насоки на турците за евакуация, които желаят да напуснат Украйна.

Турция призовава Русия „да спре несправедливата и незаконна“ война

Междувременно Турция заяви днес, че военната операция на Русия в Украйна е неприемлива и призова Москва незабавно да спре своята „несправедлива и незаконна“ инвазия.

"Считаме военната операция... за неприемлива и я отхвърляме", се казва в изявление на външното министерство. "Призоваваме Руската федерация да спре това несправедливо и незаконно действие възможно най-скоро."

Турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин разговаряха по телефона в началото на месеца на 2 февруари. Според изявление на дирекцията за комуникации, Ердоган е казал на Путин, че Турция е готова да свърши своята роля за успокояване на напрежението в Украйна. Издигането на въпроса на по-сложно ниво и военната конфронтация няма да са от полза за нито една страна, каза още Ердоган. Президентът също така повтори, че Турция не признава руските стъпки срещу териториалната цялост на Украйна.

Преди това Турция изрази надежда Русия и Украйна да се върнат на масата за преговори на фона на нарастващата криза между двете страни, тъй като Ердоган информира, че ще се стреми да установи контакт с руския президент след онлайн среща на лидерите на НАТО.

„Нашето желание е Русия и Украйна, и двете наши съседки в Черно море, да се върнат към преговорите възможно най-скоро“, каза Ердоган пред журналисти при завръщането си от Сенегал рано на вчера на  23-ти февруари.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини