СЗО: Нова вълна на Омикрон се насочва към Източна Европа

Нова вълна на варианта Омикрон на коронавируса се придвижва към Източна Европа, съобщи Световната здравна организация (СЗО), като призова властите да засилят ваксинацията и други мерки, предаде Ройтерс.

През последните две седмици заразяванията с вируса са се увеличили повече от двойно в Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Русия и Украйна, заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

"Както се очакваше, Омикрон вълната се движи на изток. Десет източни страни членки вече са установили този вариант", отбеляза той.

Изявлението беше направено в момент, когато няколко европейски държави, сред които Чехия и Полша, намекват за облекчаване на ограничителните мерки следващия месец, ако ежедневният брой случаи продължи да намалява.

СЗО обаче подчерта, че е необходимо мерките да продължат, включително бързите тестове и носенето на маски. Според организацията над 165 милиона заразявания с коронавирус са регистрирани досега в европейския й регион, а през последната седмица са отчетени 25 000 смъртни случая.

Клуге също така разкритикува бавното темпо на ваксинация в части от региона и призова властите да изследват местните причини. По думите му по-малко от 40 процента от хората на възраст над 60 години в Босна и Херцеговина, България, Киргизстан, Украйна и Узбекистан са със завършен ваксинационен курс срещу Covid-19.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Сп
    Спокойно
    4 0
    00:40, 16 фев 2022
    Скоро ще таковат майката и ще висните по стълбовете тогава и да ревете и да не ревете ще мрете
  • 2
    Ре
    Реалист
    2 0
    14:13, 16 фев 2022
    За мен ще е справедливо всички мастии провеждали медицинския фашизъм да бъдат гилотинирани! Така трябва да се постъпи във всички държави.
Последни новини