Русия да признае самопровъзгласилите се Луганска и Донецка републики искат в Думата

Всички фракции в руската Държавна дума считат, че е необходимо да се подкрепят максимално самопровъзгласилите се Луганска и Донецка републики, твърди пред РИА Новости лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов.

Миналата седмица депутатите от тази партия представиха проект на апел до президента с искане за признаване на независимостта на републиките на Донбас, за преговори за създаване на правна основа за междудържавни отношения с тях и за оказване на съдействие.

Както съобщи за РИА Новости източник от долната камара на парламента, документът може да бъде разгледан на 14 февруари.

Преди ден са били проведени междуфракционни консултации.

"Имаше обща позиция, че е необходимо да се помогне за защитата на ДНР и ЛНР, доколкото е възможно. Говорих дълго и казах, че „ако искате тези безкрайни насилие и убийства да спрат, нека признаем волята на гражданите на тези две републики да живеят независим живот, да защитят дома си, работата си, езика си и своите възможности." Признаваме ги и всичко ще бъде наред", заявява Генадий Зюганов.

Той допълва, че е време да се вземе това решение и се надява, че епидемиологичната обстановка няма да попречи на разглеждането на проекта.

Регионите Донецк и Луганск едностранно обявиха отделянето си от Украйна след смяната на властта в Киев през зимата на 2014 г., пише ТАСС. Оттогава, според ООН, повече от 13 хиляди души са станали жертви на гражданска конфронтация.

Уреждането на конфликта се обсъжда на срещи на контактни групи в беларуската столица въз основа на споразуменията от Минск, които предвиждат прекратяване на огъня, изтегляне на тежките въоръжения от линията на съприкосновение и конституционна реформа.

Русия обвинява Киев, че е съсредоточил половината от личния състав на армията на границата с ДНР и ЛНР и редовно стреля по милициите, включително с използването на забранено оборудване. Според руската страна, напрежението се подклажда и от САЩ и други страни от НАТО, които доставят на Украйна оръжие и военни инструктори. Освен американците, във военните доставки на обща стойност милиарди долари участват Великобритания, Канада, Франция, Полша, Турция, Литва, Чехия, България, Румъния и Естония.

Русия призова Запада да спре да "помпа" Украйна с оръжие, тъй като това провокира киевското ръководство към военни авантюри. Според руското министерството на външните работи,  САЩ и НАТО разпространяват фалшиви новини за руската агресия, докато разрастват своите групировки близо до руските граници.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    Това
    2 0
    09:39, 1 фев 2022
    Това е пътят. По-хитрият и после натискайте и защитавайте руснаците в двете републики. Останалите бандеровци, знаете как. Още по времето на ВСВ тези бандеровци го играеха като жандармите и бандите на хитлер.
Последни новини