Над 27 000 заразени ученици в Румъния за седмица

Учениците от над 100 училища в Румъния ще учат в електронна среда от днес заради варианта Омикрон. През последната седмица са се заразили 27 000 деца, а родителите продължават да получават информации за още разболели се ученици и преподаватели, съобщава телевизия Диджи 24.

На този фон министърът на образованието Сорин Къмпяну заяви пред телевизията, че училищата остават отворени, но има мнения, включително на медицински експерти, които оспорват принципа за преминаване към онлайн обучение в зависимост от степента на заетост на леглата за ковид пациенти в болниците.

Докато 108 училища минават от днес към онлайн обучение, първото училище, което бе затворено заради голям брой заразени - колежът "Йон Лука Караджале" в столицата, ще се върне след няколко дни към присъствени занятия. Директорката на колежа Андрея Бондя обаче се опасява, че това няма да продължи дълго.

Разпространението на варианта Омикрон е изключително голямо, най-вече сред децата, отбелязва Диджи 24.
Лекарят за интензивна терапия Раду Цинку казва, че не вижда никаква връзка между степента на заетост на леглата за ковид пациенти и училищата.

"Един позитивен случай в един училищен колектив ще предаде на близо 70-80 процента от класа вируса SARS-CoV-2. Каква връзка имат тук леглата в интензивните отделения?", пита лекарят и определя този принцип като "най-голямата безсмислица в здравната политика относно запазването на училищата отворени".

Министърът на образованието Сорин Къмпяну заяви снощи пред Диджи 24, че критериите за затваряне на училищата се изготвят от министерството на здравеопазването. Министърът се опасява, че предстоят две много трудни седмици за всички, не само от гледна точка на учебните заведения.

Към момента в Румъния се прилага правило, според което училищата в даден окръг преминават към обучение в електронна среда при 75 процента заетост на леглата за ковид пациенти.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини