Изложба на афиши на фестивала „Сурва“ е подредена на централния пернишки площад

Винили с афишите на фестивала „Сурва“ е експонирал Регионалният исторически музей в Перник на централния площад „Кракра“. Разположени на мястото на сурвакарските дефилета, те проследяват рекламирането на фестивала от създаването му през 1966 г. до 2015 г. Първият плакат е от 1966 г. и е предоставен от Държавен архив - Перник.
Събрахме 24 афиша, всеки от които представя графичната култура на своето време, коментира Гергана Николова - уредник в Регионалния исторически музей. Началото на фестивалните игри е поставено на Стадиона на мира преди 56 години, а гражданството е било поканено масово да ги посети. Тогава групите били само регионални.
Автор на първия афиш е Константин Константинов, художник на местния драматичен театър. Нарисуван е леко, велатурно, с много приятна стилистика, каза Николова. Следващият афиш през 1967 г. бил създаден отново от Константинов в съавторство с художника Иван Ресански. Според Николова този път маниерът е коренно различен - по-стилизиран, с по-ограничени изразни средства, но отново със свой специфичен чар. Седемдесетте, 80-те и 90-те години на миналия век на фестивала са белязани от творчеството на Филип Седефчев - автор на логото на маскарада. По-късните години идва по-контрастното и по-пъстро творчество на художниците Людмил Веселинов, Марина Стоянова Карамфилова и Красимир Андреев.
Изложбата е създадена през 2016 г. по повод вписването на обичая „Сурова“ в представителната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и 50-ата годишнина на маскарадната проява.
Фестивалът в Перник е най-големият в България и на Балканите. От 1985 г. има статут на международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове, а през 2009 г. е обявен за европейска столица на сурвакарските игри.
Тази година фестивалът бе отложен заради пандемията от коронавирус.

 

Източник: Perunik.COM

Коментари в сайта

Последни новини