Двойни осигуровки за шефовете от 2010 година

Осигурителните прагове в редица браншове ще се повишат от следващата година, само ако отраслите не са засегнати от кризата.
Това стана ясно на последното заседание на Икономическия и социален съвет, предаде Стандарт нюз.
Повишаването на вноските засега ще важи предимно за началниците. На този етап за повечето от обикновените работници ще се запазят праговете от миналата година. Шефовете в отрасли като шивашката промишленост, модния дизайн и строителството ще плащат понякога дори двойно повече от работещите.
 
Съветът постигна споразумение максималният праг за ръководни кадри в строителството, например инженери и предприемачи, да стане 700 лв. За сравнение, още през 2007 г. социалният министър Емилия Масларова искаше същата сума да стане праг за обикновените строители. Това обаче няма да се случи и зидари и мазачи ще се осигуряват на досегашните 530 лв.

Началниците в текстилния бранш ще имат праг от 660 лв., докато служителите им отново ще внасят осигуровки върху 308 лв., както и през тази година. Повече ще плащат и началниците в търговията - 790 лв. За разлика от тях подчинените им остават на досегашните 380 лв.

Съветът обаче поиска по-високи прагове за хора на свободни професии като адвокати и нотариуси, които имат сериозни доходи въпреки кризата. За тях прагът да стане 460 лв., предложи зам.-социалният министър Христина Митрева.

За футболистите няма да има промяна. Те се осигуряват на 700 лв., ако са от А група, и на 400 лв., ако са от група Б. Миналата година те за пръв път получиха праг за осигуряване.
 
Максимум с 12% ще бъдат увеличени праговете за 2010 г., показва сметката. През миналата те бяха вдигнати с около 27%. Заради кризата много фирми се опасяват, че ако осигуровките скочат повече, това ще ги принуди да станат част от сивата икономика. На 24 септември ще стане ясно дали държава, синдикати и работодатели ще се разберат за всички прагове и ще подпишат и останалите споразумения.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини