Нов асансьор в Дома за възрастни хора с увреждания в Асеновград

Изображение 1 от 4

    Заместник-кметовете на Асеновград Стоян Димитров и Петър Петров направиха оглед на новия асансьор в Дома за възрастни хора с физически увреждания в града.

    Потребителите на услугата вече могат самостоятелно да се придвижват до различните етажи на сградата, както и да слизат сами или съответно - да бъдат подпомогнати от персонала безопасно да достигнат до двора.

    Съоръжението ще може да се ползва от всички 40 потребители.

    "Асансьорът в този дом е бил монтиран през далечната 1996 г. Тогава е въведен и в експлоатация.

    Доста проблеми имаше в годините. Същевременно, беше затруднено обслужването на асансьора поради липса на части за поддръжката му.

    Надяваме се чрез монтирането на новото съоръжение да допринесем за комфорта на потребителите тук, които са в неравностойно положение и затова се налага да ползват социалната услуга, предлагана от община Асеновград", каза пред медии днес заместник-кметът по строителството инженер Стоян Димитров.

    "Едно огромно благодаря към колегите, които съдействаха това да се случи.

    Този асансьор ни е крайно належащ и доста улеснява достъпа на хората до двора, етажите и столовата.

    Щастливи сме, че това се реализира, благодарение на подкрепата на община Асеновград", каза на свой ред, Даниела Стоицова - директор на социалната услуга.

    Домът за пълнолетни лица с физически увреждания в Асеновград съществува от 1958 г.

    От 1996 г. социалната услуга се помещава в новопостроена монолитна сграда с капацитет от 40 места.

    Един от основните проблеми беше асансьорът, който вследствие на дългогодишната му употреба бе в крайно амортизирано състояние. А подмяната на части, които предвид годината на производство на асансьора, ставаше все по-трудна.

    Поради това, община Асеновград разработи и кандидатства с проект „Доставка и монтаж на специализиран асансьор за Дом за пълнолетни лица с физически увреждания - гр. Асеновград” пред Фонд "Социална закрила".

    Общата му стойност е в размер на 49 962 лева с ДДС. От тях, 44 965,80 лева - средства от Фонд „Социална закрила” и 4996,20 лева - съфинансиране на община Асеновград.

    Цялата сума бе предназначена за доставка, демонтаж на стария и монтаж на новия специализиран асансьор плюс съпътстващите строителни дейности.

    Към днешна дата съоръжението е сертифицирано и вече е в експлоатация и се ползва от всички обитатели и служители на Дома за пълнолетни лица с физически увреждания.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини