Реализира се проект за фонтан на бозата в Радомир

Изработен е проект за фонтан на бозата в Радомир, съобщи в интервю за БТА кметът на общината Пламен Алексиев. Той се реализира чрез местната инициативна група и ще бъде постоянно действаща експозиция. От фонтана ще тече боза, на две-три места ще са монтирани кантарни устройства, с чиято помощ всеки може да изпие чаша с резливата напитка. Автомат срещу монета от 1 лев ще предоставя по една кана с боза. Ще има павилион, разказващ историята на бозата, реклама на всички туристически обекти, на природните забележителности на общината.
Още един голям проект подготвя за реализация община Радомир, необходимо е да мине конкурсната процедура. „Имаме макетна фигура на цар Гаврил Радомир. Убедени сме, че градът носи името на този владетел и това не са само легенди. Много ми се иска да бъде символ на нашия град“, сподели кметът. Все още обаче не е намерено подходящо място на бъдещия монумент.
Радомир посреща празника на града на воден режим, коментира още Пламен Алексиев. Живителната течност не достига и в доста от селата. Общината кандидатства за подмяна на довеждащия водопровод. От 130 л/сек., подавани от помпите при каптаж „Опалово“, след преминаване по довеждащата тръба в града влизат едва 60 л/сек. От този водопровод се водоснабдяват ниската зона на Радомир, част от високата зона посредством помпа, кв. „Върба“, селата Борнарево и Николаево. „В него се губи много вода, при две-три аварии се изпразват резервоарите и след това не може да се качи до високите етажи. Нашите блокове са с доста денивелация в кварталите „Арката“ и НОЕ, и хората остават без вода“, каза Алексиев. Проектът за реконструкция на довеждащия водопровода е дарен на „ВиК“ ООД - Перник с решение на Общинския съвет. Внесен е в Министерство на финансите, в МРРБ, но финансиране не е осигурено. Без този водопровод съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на Радомир, затова се надявам най-накрая да бъдат предоставени средства, посочи кметът.
В момента Радомир ползва два водоизточника на помпажи - „Сиреняците“ в село Стефаново и „Опалово“ в село Друган. „Нямаме водоизточник над града, нито язовири, не черпим от каптаж „Врелото“. Навсякъде сме на помпи, което оскъпява водоползването - и в Радомир, и в селата Дрен, Гълъбник, Кондофрей, Извор и др.", уверява Алексиев. По думите му общинското ръководство прави всичко възможно да продължи вторият етап на изграждане на водопровода в селата Извор, Жедна, Негованци, също и дострояването на нов разпределителен водопровод, с който да бъдат сведени авариите до минимум.
Започва ремонт на 50 км улици и пътища в общината, разширява се капацитетът на детска градина „Слънце“, ще се изградят нови паркоместа, очаква се нов промишлен инвеститор. Радомир се оформя като бъдещ транспортен център при пускане в експлоатация на високоскоростния жп коридор до София и връзката му с метрото на Горна баня. Тогава разстоянието Радомир-София ще се изминава за 30 минути, доволен е Алексиев.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Г-н Алексиев, за втори път Радомир посреща своя празник в пандемия. Как ще отбележите Димитровден в условията на ковид криза?
Отговор: Празникът ще бъде в много обран вид. Ще имаме тържествена Света литургия и водосвет. С почетния знак на града за значими постижения в областта на образованието, културата, спорта и за цялостен принос, свързан с популяризирането на името на град Радомир ще бъде удостоена Доротея Костадинова. Тя е председател на клуб „Олимпиец“ и доскорошен старши учител по български език и литература в Софийския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, от десетилетия е член на читалищното настоятелство на НЧ „Напредък 1895“ в града. Подготвена е и изложба, посветена на Радомир. Няколко дни преди празника общината подари безплатна театрална постановка на радомирци - пиесата „Наследството“ на театър „Искри и сезони“.

Въпрос: Започнахте активна работа по подобряване на инфраструктурата, какво предстои?
Отговор: Ще ремонтираме 50 км улици и пътища в общината. За съжаление, обществените поръчки се забавиха заради обжалвания. Надяваме се да направим пет улици, които да бъдат съвременно изпълнени с цялата подземна инфраструктура, с тротоари. Имаме нови паркоместа. Междублоковите пространства не са уредени, много трудно се паркира, трудно се излиза, а предстои зимният сезон. Затова ще направим два джоба на кв. „Арката“ и един вътрешен паркинг, който да обслужва хората, по-рядко ползващи своите моторни превозни средства.
Работим по разширяване на капацитета на детска градина „Слънце“ с изграждане на нови помещения. Те ще бъдат пристроени към съществуващи сгради на детското заведение и са предназначени за 50 деца. С реализирането на проекта ще се намали значително недостигът на места в яслите и градините и ще се осигури здравословна, безопасна и естетическа среда за отглеждане на най-малките граждани на Радомир. Разчитаме много да получим финансиране за изграждане на водопровода в ниската зона, надяваме се и на водния цикъл, който се изпълнява съвместно с Община Перник.

Въпрос: Водата е голям проблем за Радомир, има ли воден режим в общината?
Отговор: Градът е на воден режим, доста от селата също. Кандидатстваме за подмяна на довеждащия водопровод. От 130 л/сек., подавани от помпите при каптаж „Опалово“, след преминаване по довеждащата тръба в града влизат едва 60 л/сек. От този водопровод се водоснабдяват ниската зона на Радомир, част от високата зона на града посредством помпа, кв. „Върба“, селата Борнарево и Николаево. В него се губи много вода, при две-три аварии се изпразват резервоарите и след това не може да се качи до високите етажи. Нашите блокове са с доста денивелация в кварталите „Арката“ и НОЕ, и хората остават без вода. Проектът за реконструкция на довеждащия водопровода е дарен на „ВиК“ ООД - Перник с решение на Общинския съвет. Внесен е в Министерство на финансите, в МРРБ, но финансиране не е осигурено. Без този водопровод съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на Радомир, затова се надявам най-накрая да бъдат предоставени средства.
В момента Радомир ползва два водоизточника на помпажи - „Сиреняците“ в село Стефаново и „Опалово“ в село Друган. Нямаме водоизточник над града, нито язовири, не черпим от каптаж „Врелото“. Навсякъде сме на помпи, което оскъпява водоползването - и в Радомир, и в селата Дрен, Гълъбник, Кондофрей, Извор и др. Ще направим всичко възможно да продължим втория етап на изграждане на водопровода в село Извор, Жедна, Негованци. Искаме да доизградим нов разпределителен водопровод, с който да бъдат сведени авариите до минимум.

Въпрос: Очаквате ли нови инвестиции?
Отговор: Надяваме се, от началото на 2022 г. Имаме разговори с хора, които искат да строят промишлени мощности. Оценяват кръстопътното положение на града и възнамеряват да се възползват от него. Хората се научиха да пътуват, преодоляват 50 км ежедневно до столицата. Радомир се оформя като бъдещ транспортен център при пускане в експлоатация на високоскоростния жп коридор до София и връзката му с метрото на Горна баня. Тогава разстоянието Радомир - София ще се изминава за 30 минути.

Въпрос: Ще се построи ли в града паметник на цар Гаврил Радомир, каквато идея имахте?
Отговор: Проектът е почти готов, само трябва да мине конкурсната процедура. Може да се каже, че имаме макетна фигура на цар Гаврил Радомир. Много ми се иска да бъде символ на нашия град. Убедени сме, че градът носи името на този владетел и това не са само легенди. Преди две години събрахме историци, археолози на кръгла маса, посветена на цар Гаврил Радомир /1014-1015/. Надявам се да се намери подходящо място на паметника, защото това, което аз бих искал, много трудно може да се приеме от обществеността.

Въпрос: Докъде стигна идеята Ви за изграждане на фонтан на бозата в Радомир?
Отговор: Изработили сме проект през местната инициативна група. Ще бъде постоянно действаща експозиция. От фонтана ще тече боза. На две-три места ще са монтирани кантарни устройства, с чиято помощ всеки може да изпие чаша с резливата напитка. Автомат срещу монета от 1 лев ще предоставя по една кана с боза. Ще има павилион, разказващ историята на бозата, реклама на всички туристически обекти, на природните забележителности на общината.
Всяка година отбелязваме празника на бозата, на който раздаваме безплатно напитката. Твърдим с гордост, че радомирската боза е сред най-харесваните питиета у нас, а и производителите й са много достойни хора.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини