Днес е празникът на Перник

Перник отбелязва Ден на града. За първи път тържествата по случай празника са отменени, съобщиха от общинската администрация. Решението на местната управа се базира на усложнената епидемична обстановка, след като Перник влезе в "тъмночервената" зона по заболеваемост от COVID-19. Няма да има и търговски площи в центъра на града, за да се избегне допълнително струпване на хора.

Денят ще започне със Света литургия в централния храм, носещ името на Св. Иван Рилски. Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция бе отменена и тържествената сесия на Общинския съвет, на която трябваше да бъдат удостоени със символите на града новите почетни граждани. Няма да се връчват и плакети на заслужили перничани за принос в областта на образованието, културата, социалните дейности и др.

В галерия "Кракра" гостите и жителите на града ще могат да видят картините, сътворени от майсторите на четката в 24-тия пленер по живопис, посветен на празника на Перник. Тази година той се състоя в брезнишкото село Слаковци и бе под надслов "Духът на Перник". Произведенията ще останат във фонда на местната художествена галерия.

Още една експозиция ще обогати Деня на Перник. По традиция представителството на СБХ в града е изложило последните си произведения в най-голямата художествена галерия "Любен Гайдаров". Творби на художничката Мариета Савчева пък красят галерия "Арт салон". Вечерната празнична програма ще се излъчва на фейсбук страницата на общината.

Празникът на Перник се отбелязва на 19 октомври, когато Българската православна църква отдава почит на Св. Иван Рилски, защото светецът е смятан за покровител на миньорите и на града. За първи път е бил честван през 1903 г. по инициатива на подземните работници, а от 1994 г. е обявен за Ден на града. В навечерието на 19 октомври 2009 г. с литийно шествие в Перник бе донесена частица от мощите на светеца, останала на съхранение в храма "Св. Иван Рилски".

Историята на селището Перник започнала още в средата на VI-ото хилядолетие пр. Хр. Перник е съвременник на Казанлъшката гробница, на Тракийското съкровище, свидетел е на завоеванията на Александър Македонски, олимпийските игри, твърдят от Регионалния исторически музей. Преди да бъде обявен за град Перник имал парк, в който всяка вечер свирел минният струнен оркестър, театър, добра спортна база, изградени културно-просветни, благотворителни, културни и спортни организации.

Сега Перник се подготвя за сбогуване със създалата го въглищна индустрия. Градът очаква средства от справедливия енергиен преход. Планира се те да бъдат насочени към подобряване на икономическата среда и търсене на алтернативни източници, които да осигурят нормално топлоподаване на перничани. Според заместник-кмета Стефан Кръстев няма семейство в Перник, чийто род да не е свързан по някакъв начин с въгледобива. По думите му обаче перничани отчитат новите енергийни тенденции и са в крак с подготвяната промяна и края на експлоатацията на "черното злато". По време на състоялото се неотдавна честване на 130-ата годишнина на "Мини Перник" рудничарите припомниха подема, който те са дали на българската енергетика и икономика, на българската държава. Също заявиха, че миньорите ще могат да работят достойно и в други браншове.

Върху над 140 000 дка се простират въглищата в Пернишко. Площите са от витошкото село Кладница, обхващат почти целия Перник и завършват в с. Ярджиловци. Около 400 души сега намират прехрана в най-голямото въгледобивно предприятие "Мин индъстри", което държи концесионните права върху преобладаващата част от Пернишкия каменовъглен басейн. Почти толкова са заетите и в местната "Топлофикация", която се захранва с въглища и осигурява отоплението на над 20 000 абонати. "Перник е най-топлофицираният град и ние не можем без топлоцентрала", смята кметът Станислав Владимиров.

Той апелира към обособяване на все повече независими сгради - със собствени мини централи или по-функционални, за да бъдат енерго- и топлонезависими. Перник чертае перспектива да се обособи като център на кръгова икономика и инвестиции в "зелени" бизнеси с помощта на механизма за справедлив енергиен преход, обобщи заместник-кметът Стефан Кръстев.

 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини