Германия с най-висока инфлация от над четвърт век, потвърди статистиката

Инфлацията в Германия доближава 4 процента, отчитайки най-високата си стойност от над четвърт век. Това потвърдиха данните, публикувани днес от националната статистическа служба Дестатис.

След силния скок на цените през юли (+3,8 на сто), годишната инфлация е продължила да се ускорява умерено до 3,9 процента през август. През юни темпът бе 2,3 процента.

По-висока инфлация не е отчитана от декември 1993 година, когато показателят бе 4,3 процента.

Спрямо юли цените са останали без промяна, допълва службата.

Стоките в Германия са поскъпнали с 5,6 на сто между август 2020-а и август 2021-а.

Особено изразен е скокът при цените на енергийните продукти (+12,6 на сто), а при храните темпът е 4,6 процента на годишна основа.

Като цяло услугите са увеличили стойността си с 2,5 на сто спрямо август миналата година.
Без отчитане на силно променливите категории на енергията и храните, основната инфлация е 2,8 процента.

Данните подчертават нарастващия ценови натиск, в момент когато най-голямата европейска икономика се възстановява от пандемията и компаниите се борят с недостига по веригата на доставки.

През последните месеци инфлацията се подхранва от поскъпването на енергията. Освен това отпадането на временната данъчната отстъпка при потребление в края на миналата година вече дава своето пълно отражение.

За да стимулира потреблението по време на пандемията от коронавируса, през 2020 г. федералното правителство намали ДДС за периода от 1 юли до 31 декември. От януари 2021 година отново се прилагат обичайните ставки, което оскъпява стоките и услугите.

Икономистите очакват потребителските цени да продължат да се повишават през идните месеци, като не изключват и темп от 5 процента. Те обаче определят това като временно явление. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Да
    1 0
    17:18, 12 сеп 2021
    Да умират от глад да ти и тъпаците сега бабата олигофрен ги напълни с талибани.Полицията следи за маски каски и други глупости но не закача ордите орки които таковат тъпоумни немкини където сварят има квартали в Германия та дори и градове където бял човек трудно вирее .Хитлер
Последни новини