Отново безплатно ИТ обучение за ученици в Училищна Телерик Академия в Хасково и Харманли

За втора поредна година община Хасково осигурява безплатно ИТ обучение за ученици в Училищна Телерик Академия, съобщиха от общинската администрация. Със средства в размер на 25 200 лева от общинския бюджет са финансирани четири безплатни школи по програмиране и дигитални технологии в Хасково. Училищна Телерик Академия вече отвори приема за безплатните си ИТ обучения за учениците от общината.

Кандидатстването става онлайн до 10 октомври и не изисква предишни познания в областта на ИТ технологиите.

Училищна Телерик Академия е най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Покривайки над 95% от областите в България, над 2600 деца и младежи в 1-12 клас ще имат възможност да участват в 130 школи в 41 населени места. Ученици в 4-12 клас ще се обучават в една от четирите безплатни школи по програмиране и дигитални технологии в Хасково.

Обученията започват в края на октомври и ще се провеждат до юли 2022 г., а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Програмите са с продължителност 100 учебни часа и в Хасково се реализират в сътрудничество с ПМГ „Акад. Боян Петкачнин“, ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, ПГДС „Цар Иван Асен ІІ“ и с финансовата подкрепа на община Хасково.

Обученията за 8-12 клас са с практическа насоченост и модерна програма, те подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация.

Обученията за 4-7 клас развиват ключови дигитални умения.

Кандидатстване и приемен тест

От учениците не се изискват предварителни познания по програмиране. Кандидатстването става онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия и включва тест с 30 логически задачи. Продължителността му е 45 мин, а учениците трябва да го направят най-късно до 10 октомври.

След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга програма.

От създаването ѝ през 2010 г. до днес, Училищна Академия Телерик е обучила над 14 500 деца и младежи на възраст между 7 и 18 г. на програмиране и дигитални науки. Повече информация за програмите може да намерите тук.

Училищна Телерик Академия отвори приема за безплатното си ИТ обучение и за ученици в Харманли. В Града на Белоногата се реализира в сътрудничество с ОУ „Иван Вазов“ и с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Там кандидатстването също става онлайн до 10 октомври. Ментор на програмата и лектор е Димитър Севов. Повече подробности може да видите тук и тук.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини