Закриват училището във Воден

Община Първомай е „принудена” да предприеме стъпки за закриването на защитено Начално училище „П. Р. Славейков” село Воден, се казва в дописка от ресорния зам.-кмет Радослава Ставрева до Общински съвет - Първомай.

Тя разказва за проведените срещи между учители, родители, ръководството на общината, кмета на населеното място, на които са били изложени мотиви за убеждаване на родителите децата им да продължат образованието си в съществуващото защитено училище. Въпреки положените усилия на местната власт  НУ „П. Р. Славейков” да бъде запазено, родителите на учениците от с. Воден решиха сами съдбата му, като предпочетоха и записаха децата си да учат в съседната община Минерални бани.

На 04.08.2021г. е получена докладна от директора на НУ „П. Р. Славейков” с. Воден, г-жа Христина Пехливанова, която информира, че през учебната 2021/ 2022г. в училището остава записан само един ученик в III клас. Това налага  Общинският съвет да вземе решение за закриване на училището.

Очевиден е резкият спад в броя на учениците. През учебната 2019/2020 година в училището са учили 15  деца, а през последната - само 3.

В докладната на Ставрева се казва още: „Необходимостта от оптимизация на училищната мрежа на територията на община Първомай се налага поради още няколко важни причини: продължаващите отрицателни демографски промени в общината, липсата на деца в малките населени места; стремежът за повишаване на ефективността на публичните разходи в сферата на образованието, както и необходимостта да се повишава качеството на образованието…“ На лице са и миграционни процеси –към чужбина, към съседни общини, както и към по-големите градове в страната.

Съгласно Закона, общинските училища се закриват със заповед на Министъра на образованието и науката, като производството по издаване на заповедта за закриване започва по писмено предложение на финансиращия орган. Предложението на кмета се внася след решение на Общинския съвет и след проверка и становище на Регионалното управление на образованието.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини