Голям горски пожар заплашва Югово и Нареченски бани, огнеборци от Чепеларе и Смолян помагат в гасенето

Голям горски пожар гори над Югово, обстановката е сложна, пожарът не е локализиран.
 
През нощта пожарникарите не са могли да овладеят стихията, която се е разрастнала и е завзела нова територия, съобщава Радио Пловдив. Горят около 80-100 дка борова гора. Борът е изсъхнал и огънят бързо го обхваща. 
 
Днес са се качили нови екипи, които да се борят със стихията. Сред тях има огнеборци от Чепеларе, Смолян, Лъки и Асеновград, както и горски служители от стопанствата "Хвойна" и "Лъки". Големият проблем е отдалечеността на огнището – около 2 часа и половина са необходими да стигне екипа от най-близкото населено място. "За съжаление има опасност за населението на селата Югово и Наречески бани, които са в рисковата зона" - съобава кметът на Лъки Валентин Симеонов.
 
До основното ядро на пожара е открито и ново огнище на площ от декар и половина - за там са предослоцирани допълнителни сили - съобщиха от противопожарната в Пловдив.
 
Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили и от Сухопътните войски продължават да оказват помощ за потушаване на пожара. Тази сутрин от 08.00 ч. 31 военнослужещи от 4-и артилерийски полк – Асеновград се включиха в гасенето на пожара на терен. Вертолет „Кугар“ с екипаж от 24-а авиационна база Крумово излетя в 9.17 ч. , за да участва в гасенето на пожара чрез обливане на терена с вода от въздуха. Вертолетът разполага с противопожарен контейнер с външно окачване „bambi bucket”, с вместимост до 2 т. вода.
 
Вероятната причина за пожара не е човешка намеса, а гръмотевичната буря в района през изминалото денонощие.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини