Турски шофьори пробваха да минат у нас с контрабандно злато за над 1 млн.лв.

    Двама турски шофьори-на автобус и на лека кола, са с обвинения от Окръжна прокуратура – Хасково за голяма контрабанда на златни изделия през страната ни .

    Мъжете са на по 52 години. Те се опитали да пренесат през границата ни нелегално над 12.5 кг контрабандни златни накити  за над 1 милион лева през Граничния пункт „Капитан Андреево“.

    Привечер на 21 май на пункста в страната от Турция на път за Румъния влиза лек автомобил BMW с чужда регистрация. Водачът на автомобила- турски  гражданин  пътувал сам. Пред митническите служители той заявил, че не пренася стоки за деклариране.

    По метода „анализ на риска“ обаче превозното средство е отклонено за щателна митническа проверка, пролъчено е и със специализирана рентгенова апаратура. 

    При последвалата физическа проверка се установява, че във фабрична кухина, около люка на тавана, са укрити 23 полиетиленови плика, обвити в тиксо с 1645 пръстена, гривни, медальони, обици, колиета, всички от жълт метал.

    Направената от вещото лице експертиза е показала, че накитите с общо тегло 6161.20 грама са от 14-каратово злато на стойност 492 896 лева.

    Голямо количество контрабандни златни накити са открити и наследващия ден.

    На 22 май, в малките малките часове на нощта, на пункта пристига автобус с турска регистрация на път от Турция за Северна Македония.

    Митническите служители селектират превозното средство за проверка със специализирана рентгенова апаратура, при която са отбелязани необичайни плътности в задната част около двигателя. 

    При последвалия физически контрол  е открит специално изграден тайник, в който са били укрити 1668 различни изделия от жълт метал.

    Според  експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14, 21 и 22 каратово злато  с общо тегло 6356.60 грама на обща стойност 519 089 лева.

    Задържаните златни изделия са с общо количество 12,517 кг на обща стойност  1 011 985  лева.

    По случаите са  образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

    С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Хасково на двамата обвиняеми е наложена забрана да напускат страната и са им отнети документите за пътуване в чужбина. Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева. Контрабандните златни накити и превозните средства са задържани. Действията по разследването продължават.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ди
      Дидко пискюля
      8 -2
      13:19, 23 май 2021
      Стоката беше за шефа бе , защо я спряхте ?
      Сега кой ще пълни чекмеджето
      • Ва
        Ваньо кокошката
        2 0
        21:59, 23 май 2021
        Това беше чисто бизнес сделка с цел печалба/бартер/ подарък и аз не знам
        Изнесохме /подарихме гърмящи кокошки , а те от благодарност ни пращат злато
    • 2
      Ки
      Кико
      5 0
      13:21, 23 май 2021
      Злато???
    • 3
      до Април 2021 :
      - Номер 1 Тютюневи изделия - 60 милиона лева малко акцизи
      - Алкохол - 40 милиона лева по-малко акцизи
      - Конфискувани Наркотици 50% намаление на хваната дрога
      ........................
      Направо Рай за Бат Тенчо Сервитьора и Къньо Маймуната
    Последни новини