3000 лв. да бъдат отпуснати за спасяване на кучета предлага заместник-кмет

Сдружението с нестопанска цел „Спасителен център за кучета „Подай лапа“ се нуждае от средства, за да може да развива дейността си. Сдружението се е обърнало и към Община Първомай с молба да  бъде подпомогнато с 5000 лв., като в заявлението им се посочва, че Сдружението подпомага органите на местното самоуправление   при изпълнението на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета.  Заместник-кметът Ружди Салим е внесъл докладна до ОбС, в която предлага да бъдат отпуснати 3000 лв.  

Сдружението е учредено от доброволци, които имат за цел предоставяне на помощ, защита и подслон на нуждаещите се безстопанствени кучета, както и осигуряване на адекватно лечение, отглеждане и намиране на временен или постоянен дом на животните.

Средствата, Сдружението ще използва за  задължителни манипулации, обезпаразитяване, ваксинация, кастрации, осигуряване на подходящи условия и обслужване след манипулациите, осигуряване на дом, намиране на осиновители, осигуряване на терен и изграждане на спасителен център за безстопанствени животни на територията на гр.Първомай, като при всички тези дейности се съблюдава националното законодателство.

В същото време се работи по довършването на обекта, в който са настанени прибраните кучета, за да може той да бъде регистриран, съгласно Закона за защита на животните. Наемът му е 300 лв. на месец, която означава, че предложената сума от 3000 лв. няма да е достатъчна да покрие дори само това перо. В Центъра  към момента е изградена ограда, поставени са врати, прекарана е и „мръсна” канализация, изцяло с финансови средства от дарения и безвъзмезден труд. Предстои изграждането на клетки, поставяне на допълнителни вътрешни врати, прекарване на „чиста” вода, оборудване на помещение за ветеринарно-медицинска помощ, ремонт на част от покрива и други.

От регистрирането си, Сдружението е спасило 28 безстопанствени кучета, като всички от тях са преминали през необходимото обезпаразитяване и ваксинация. Седем от тези животни вече са осиновени. За другите  се полагат ежедневни грижи. От тях  4 вече са кастрирани.

До този момент обгрижването и манипулациите на животните се поемат изцяло от членовете на сдружението и получени дарени.

Дарения в полза на Сдружението се събират в кутии, поставени във ветеринарната аптека на д-р Вангелов и магазин „Феерия“.

Решението каква сума ще бъде отпусната трябва да вземат общинските съветници на предстоящата редовна сесия на 25 февруари от 16.30 часа.

Теодора Кирякова

Facebook коментари

Последни новини