Турция вече има по-силен коз срещу ЕС

С подкрепата си за проекта "Южен поток" уби ли Турция "Набуко", продължават да коментират разгорещено европейски енергийни експерти и анализатори, пише турският вестник "Хюриет".

Един от водещите експерти в Германия по Югоизточна Европа и директор на центъра "Югоизточноевропейска общност" д-р Франц-Лотар Алтман в интервю за турската секция на "Дойче веле" коментира въпроса дали споразумението между Русия и Турция за "Южен поток" не заплашва проекта "Набуко", който цели да намали зависимостта на Европа от Русия от природен газ. Той посочва, че несъмнено "Южен поток" е един проект, който ще увеличи зависимостта от руския природен газ и на пръв поглед изглежда заплаха за "Набуко".

На въпроса дали Турция не играе двойнствена игра с тези споразумения с Русия, германският експерт отговаря "И да, и не". Според него на първо място трябва да се приеме, че всяка страна защитава първо собствените си интереси и се опитва да изгради база, която да й позволява да постига по-добри условия за преговори. В момента Турция има силен коз срещу Европа и винаги може да изтъкне, че сътрудничи и с Русия. По думите му това е тактика, която Турция прилага в последно време. 

"С "Набуко" беше направен опит да се окаже натиск върху Европа в енергийната област, т.е. да се каже "ние сме важен фактор във вашата енергийна сигурност", а сега към това се прибави и подкрепата й за "Южен поток", заявява д-р Алтман. Според него от значение е и това, че в този проект участва и Италия, което показва, че ЕС не действа единно в тази посока. 

Сериозни са опасенията, че чрез "Южен поток" цената на природния газ за Европа ще е по-скъпа и именно в това е проблемът - дали производителят може да диктува условията за формирането на цените, посочва той. Относно стремежа на Турция да се превърне в разпределителна енергийна база, германският експерт казва, че тя действително има силна позиция по енергийните въпроси и ще спечели от това не само пари, но и по-добри позиции и сигурност в преговорния процес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини